Spiro Jovan Kosturi (vdiq më 11 nëntor 1906), i njohur gjithashtu si Spiro Kosturi, ishte një figurë i njohur i Rilindjes Kombëtare

Spiro Kosturi ishte djali i Jovan Kosturit, një figurë në lëvizjen kombëtare shqiptare.[1] Kosturi ishte një nga katër të besuarit e Mësonjëtorjes dhe autoritetet osmane më 1903 e arrestuan dhe e mërguan në Selanik.[1] Në vitin 1906, Peshkopi grek Fotua u vra nga një grup shqiptarësh dhe disa muaj pas ngjarjes, grekë u hakmorrën duke vrarë Kosturin në Selanik.[1][2] Vdekja e Kosturit ndikoi në lëvizjen kombëtare shqiptare që rezultoi me mbajtjen e mbledhjeve, rezolutat e miratuara dhe shtypja e diasporës si KombiBoston dhe DritaSofja u përpoqën të ngjallin ndjenjat kombëtare.[3] Kosturi u konsiderua si një martir për lëvizjen kombëtare në qarqet shqiptare dhe drejt luftës kundër grekëve.[1]

Kosturi ishte gjithashtu vëllau i politikanit Idhomene Kosturi.

References Redakto

  1. ^ a b c d Skendi 1967, p. 210. "A few months later the Greeks retaliated by assassinating in Salonica Spiro Kosturi"
  2. ^ Catholicism, Culture, Conversion: The History of the Jesuits in Albania (1841-1946). Pontificio Istituto orientale. 1923. fq. 61. ISBN 9788872103524. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) "The agents of the Metropolitan of Kosturi killed the Orthodox patriot Spiro Kosturi."
  3. ^ Skendi, Stavro (1967). The Albanian national awakening. Princeton: Princeton University Press. fq. 136. ISBN 9781400847761. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)