Stelvio Mestroviç është një intelektual poliedrik : shkrimtar, dashnor muzikë, poet e kritik letrar.[1] Ka lindur në Zarë te ish-Jugosllavisë, sot Republika e Kroacisë, më 20 qershor të vitit 1948. Jeton në Lucca (Itali).

Stelvio Mestrovich
Foto e Stelvio Mestrovich
U lind më20 qershor 1948
Zarë, Kroaci
KombësiaItalian
Gjinitë letrareProzë dhe Poezi

Vepra e Mestroviçit është përkthyer në gjuhë të ndryshme. Ky shkrimtar është përfshirë në antologji italiane, gjermane, austriake, spanjolle, bullgare... etj. Romani i tij i parë “Suor Franziska” (1992) është fitues i çmimit të rëndësishëm “Viareggio/Farabolina”.

Shumë nga lirikat e tij, të përkthyera në gjermanisht, janë përmbledhur për shumë vite në revistën vjeneze “LOG”, patronazh i UNESCO-s.

Për këtë personalitet kanë shkruar “La Stampa", "La Repubblica", "Il Tirreno", "La Nazione", "Die Wiener Zeitung", "L' Arena", " Il Basso Adige" e organe të tjera italiane e të huaja.

Stelvio Mestroviç është përfshirë në “DizioNoir”, botuar nga Delos Books, shkruar nga Mauro Smocovich e Carlo Lucarelli.

Mestroviç është kryesori nga kritikët që kanë lançuar në botën letrare italiane e ndërkombëtare shkrimtarin shqiptar Shpendi Sollaku.

Poezi të Mestroviçit janë përkthyer edhe në gjuhën e një vendi si Shqipëria, vend që ai do dhe respekton në mënyrë të veçantë.

Vepra të botuara Redakto

 • “Chiarodiluna ime e fundit” (Itali, 1974)
 • ”Luçida dhe tregime të tjera” (Itali, 1979)
 • ”Ura” (poezi në italisht e gjermanisht, Gjermani, 1987, ISBN 3-88325-378-2)
 • “Suor Franziska” (roman, Italia, 1992)
 • ”Ditar i Luçida Mansit” (roman, Itali, 1995)
 • "Anton Diabelli" (essay, Itali, 2001)
 • "Çështja Palinuro" (roman i verdhë, Itali, 2003)
 • “Venecia ngjyrë gjaku” (roman i verdhë,Itali, 2004, ISBN 978-88-7758-555-2)
 • "Shënime të Arkeologjisë Muzikale" (essay, Itali, 2003, ISBN 88-8251-136-7)
 • “W. A. Mozart, il Cagliostro della musica” (essay, Italia, 2006, ISBN 978-88-89421-36-3)
 • "Krim në shtëpinë Goldoni" (roman i verdhë, 2007, ISBN 978-88-95078-53-3)
 • “Sindroma e Xhaelit”, (roman i verdhë, Itali, 2009, ISBN 978-88-6096-421-2)
 • "Përbindshi i Ebersdorfit" (roman i verdhë, Itali, 2010 ISBN 978-88-6490-008-7)

Vepra të tjera online :

 1. ^ http://www.ilportaledelsud.org/mestrovich_stelvio.htm