Stjuart Kulin (13 korrik 1858 - 8 prill 1929) ishte një etnograf dhe autor amerikan i interesuar në lojëra, arte dhe veshje. Kulin luajti një rol të madh në zhvillimin e etnografisë, së pari duke përqendruar përpjekjet e tij në studimin e punëtorëve aziatiko-amerikanë në Filadelfia. Punimet e tij të para të botuara ishin "Praktika e Mjekësisë nga Kinezët në Amerikë" dhe "KinaAmerikë: Një studim në jetën shoqërore të Kinezëve në qytetet lindore të Shteteve të Bashkuara", të dy të datës 1887. Ai besonte se ngjashmëria në lojra demonstronin ngjashmëri dhe kontakte midis kulturave në të gjithë botën.

Stjuart Kulin
220px
Njohur përEtnograf dhe shkrimtar

Jeta e hershmeRedakto

Lindur Robert Stewart Culin, i biri i Mina Barrett Daniel Kulin dhe Xhohn Kulin, në Filadelfia, Kulin u shkollua në Nazareth Hall. Ndërsa ai nuk kishte arsim zyrtar në antropologji, Kulin luajti një rol në zhvillimin e fushës. Interesi i tij filloi me popullsinë aziatiko-amerikane të Filadelfias, e përbërë kryesisht nga punëtorë kinezo-amerikanë.

Punimet e tij të para të botuara ishin një artikull i vitit 1887 për një revistë mjekësore, "Praktika e Mjekësisë nga Kinezët në Amerikë" dhe fjalimi i tij në Shoqatën Amerikane për Përparimin e Shkencës me temë "Kina në Amerikë: një studim në jetën shoqërore të Kineze në qytetet lindore të Shteteve të Bashkuara ". Në vitin 1889 Kulin publikoi një raport në lidhje me lojërat kineze. Në vitin 1890 ai shkroi një artikull rreth marionetave italiane u frymëzua nga një vizitë në një teatër marionete në New York City.

Bota e lojraveRedakto

Aktiv në disa organizata etnografike gjatë fundit të viteve 1880, Kulin u përfshi në Ekspozitën Botërore Kolumbiane, të mbajtur në Çikago gjatë vitit 1893. Si ndihmës kurator, Kulin organizoi disa ekspozita të lidhura me lojërat. Përveç kësaj, 1891 panë botimin e dy punimeve. I pari trajtoi lojërat në rrugë të djemve të qytetit, i dyti merrej me lojërat kumare kineze, duke dhënë shpjegime për Fan-Tan dhe Pak Kop Pin. Në Ekspozitën Botërore, Kulin u takua me Frank Hamilton Cushing. Të dy u bënë miq dhe u përpoqën të krijonin dokumentacionin e parë kumulativ mbi lojërat në botë.

Në 1892 Kulin u bë Drejtor i Muzeut të Arkeologjisë dhe Paleontologjisë në Universitetin e Pensilvanisë. I martuar më 18 mars 1893, me Helen Bunker, Culin botuar në ekspozitën e lojërave në ekspozitën e Çikagos 1891. Në 1899 ai u bë kurator në Muzeun e Lirë të Shkencës dhe Arteve në Filadelfia mbi etnologjinë amerikane dhe të përgjithshme.

Lojërat koreane, me krahasimet me ato të kulturave të tjera aziatike, ishin tema e librit të parë të Kulin, botuar në 1895. Kjo vepër u frymëzua nga Cushing, atëherë i Byrosë së Etnologjisë Amerikane të Uashingtonit. Kulin u interesua për shahun dhe lojërat me letra dhe botoi një punim mbi këtë temë në 1886. Ai punoi me Kushing në një artikull të quajtur "Lojërat Shigjeta" dhe variantet e tyre në Amerikë dhe Orient. Kur Kushing u sëmur, Kulin vazhdoi punën dhe përfundimisht botoi tre letra të ndërlidhura: Lojërat Indiane Amerikane (1898), Lojërat Havai (1899) dhe Lojërat Filipine (1900). Pas vdekjes së Kushing në 1900, Kulin botoi një version të rishikuar të Lojërave Indian Amerikane në 1903.

Jeta profesionaleRedakto

Megjithëse ai nuk kishte asnjë trajnim zyrtar, Robert Stjuart Kulin njihet sot si një ekspert për lojërat, si dhe për punën e tij muzeale. Ndikimi i tij nuk u kufizua në dy institucionet e mëdha ku ai kaloi karrierën e tij - Universiteti i Pensilvanisë dhe Muzeu i Brooklyn. Kulin ishte gjithashtu një anëtar themelues i të dy Shoqatës Amerikane Antropologjike dhe Shoqatës Amerikane të Folklorit, dhe ishte një koleksionist dhe ekspozues me përvojë që organizoi ekspozita në panairet e botës në Madrid (1892) dhe Çikago (1893).

Metodologjia e mbledhjes së Kulin në shumë mënyra ilustroi qëndrimet dhe supozimet e lulëzimit të mbledhjes antropologjike të njohur si "epoka e muzeut" (1875–1925). Fokusi i tij kryesor ishte të kuptonte "gjuhën e gjërave", e cila rezultoi në ekspozita inovative dhe bashkëpunim me disa kolegë, veçanërisht në botën e modës dhe dizajnit. Ai ishte një mbajtës i përpiktë i rekordeve, praktikat shteruese të dokumentimit të të cilit, unike për muzetë sot, krijuan një nivel të dokumentacionit që përcaktonte standardet në terren. Kulin u përpoq të dokumentonte si kuptimet ashtu edhe origjinën e objekteve që mblodhi.

Kulin e filloi karrierën e tij duke studiuar jetën dhe kulturën e kinezëve amerikanë në Filadelfia. Gjatë viteve 1890, ndërsa ishte i punësuar në Universitetin e Pensilvanisë, ai e ktheu vëmendjen e tij te kultura amerikane vendase. Pasi dha dorëheqjen nga Universiteti në 1903, Kulin u emërua Kurator i Departamentit të Etnologjisë së sapo krijuar të Muzeut Brooklyn. Nën prindërit e Institutit të Arteve dhe Shkencave të Brooklyn (themeluar 1890), Muzeu ishte gati të niste një epokë të re, "duke ndërtuar koleksione të mëdha etnologjike, duke dërguar ekspedita për blerjen e antikiteteve, së pari mbi të gjithë Amerikën, pastaj mbi e gjithë bota "

Kulin menjëherë u nis në një seri udhëtimesh në terren përmes Jugperëndimit, Kalifornisë dhe Bregut Veriperëndimor. Deri në vitin 1911, ai kishte mbledhur më shumë se nëntë mijë objekte amerikane vendase dhe kishte fituar ose krijuar një nivel mahnitës të dokumentacionit shoqërues. Duke besuar se ai kishte mbledhur gjithçka që ishte e nevojshme për të përfaqësuar amerikanët vendas, ai i ktheu interesat e tij drejt kulturave të Azisë dhe më në fund të Evropës Lindore. Kulin ishte i shqetësuar jo vetëm me gjetjen dhe marrjen e objekteve për Muzeun, por edhe me dokumentimin e prodhuesit, pozicionin shoqëror të shitësit, rrethanat e blerjes, prejardhjen, përdorimin e objektit dhe jetën kulturore të rajonit. Kështu, koleksioni përfshin informacion mbi kontekstin kulturor dhe historik të objekteve, siç shihet nga sytë e Kulin. Ashtu si kolegët e tij, ajo që Kulin mblodhi dhe vendosi të mos mbledhë (që të dyja janë të dokumentuara këtu) janë parametra të rëndësishëm në historinë e përfaqësimit kulturor në muze. Opinionet dhe paragjykimet e tij janë të dukshme gjatë gjithë koleksionit.

Kulin grumbulloi një koleksion të gjerë kërkimesh, duke përfshirë letërkëmbime, dorëshkrime (të tijat dhe të të tjerëve), raporte, botime dhe copa copa. Një rekord i plotë vizual që plotëson dokumentacionin e shkruar përfshin fotografi, skica, akuarele, piktura vaji, kartolina dhe material tjetër studimor ilustrues. Thellësia dhe diapazoni i informacionit të disponueshëm në Koleksionin Arkivor të Kulin e bëjnë atë një burim kritik për studimin e antropologjisë kulturore, historisë së artit dhe kulturës, modelit të kostumeve dhe tekstileve, etnologjisë, folklorit, gjuhësisë, muzeologjisë dhe fotografisë në shkallë ndërkombëtare. Koleksioni përmban informacion të vlefshëm për zhvillimin e etnologjisë si një disiplinë, për pjesën e luajtur nga muzetë në prezantimin dhe interpretimin e objekteve dhe kulturave, dhe për pasojat sociale dhe ekonomike, brenda komuniteteve vendase, të mbledhjes sistematike në shkallë të gjerë.

Duke reflektuar interesin e fortë të Kulin në kulturat amerikane vendase, arkivat japin një llogari të gjallë të rrethanave në të cilat ai mblodhi dhe të individëve, vendas dhe jo-vendas, të cilët e ndihmuan atë në këtë fushë. Shkëmbimet e tij intelektuale me disa kolegë të tij, të tillë si Franz Boas nga Muzeu Amerikan i Historisë Natyrore, George Amos Dorsey në Muzeun Field dhe Frank Hamilton Cushing i Byrosë së Etnologjisë Amerikane, janë të dukshme në dosjet e tij me korrespondencë të gjerë. Materialet tekstuale dhe vizuale nga Cushing formojnë një përbërës të rëndësishëm të Arkivave të Culin. Cushing, i cili jetoi me Zuni midis 1879 dhe 1884, ishte një ndikim i madh në zgjedhjen e Culin të Zuni si fokusi kryesor i tij në Jugperëndim. Për shkak të miqësisë së tyre të ngushtë personale, Kulin bleu një koleksion të madh skica, fotografi dhe shënime nga pasuria e Cushing; korrespondenca shoqëruese midis Kulin dhe Cushing ofron një pamje të hollësishme të bashkëpunimit të tyre.

Kulin ishte ndër kuratorët e parë që njohu instalimin e muzeut si një formë arti në vetvete dhe për të shfaqur koleksionet etnologjike si objekte arti, jo si shembuj të thjeshtë. Ai kishte një interes revolucionar në shkëmbimin midis kuratorisë muzeale dhe stilistëve bashkëkohorë të kostumeve dhe tekstileve. Nëpërmjet marrëdhënies së tij të ngushtë profesionale me M. D. C. Crawford të grave të veshura çdo ditë ai solli koleksionet e muzeut në vëmendjen e komunitetit të dizajnit. Kulin krijoi një dhomë studimi në muze për dizajnerët për të parë koleksionet dhe organizoi ekspozita udhëtuese për dyqane në të gjithë vendin. Korrespondenca dhe shkrimet e Crawford janë një reflektim i rëndësishëm i evolucionit të një shkolle të modelit amerikan. Miqësia e Kulin me artistët është gjithashtu e dukshme në koleksion, i cili përmban korrespondencë nga Thomas Eakins dhe stilistja Ruth Reeves, ndër të tjera.

Arkivi i Culin në Muzeun BrooklynRedakto

Në 1903, Kulin dha dorëheqjen nga Universiteti i Pensilvanisë dhe u bë kurator i Etnologjisë në Institutin e Arteve dhe Shkencave të Muzeut Brooklyn në New York City. Ai filloi një seri ekspeditash koleksioni për të studiuar amerikanët vendas në Jugperëndim dhe Kaliforni. Culin akumuloi një trup të madh të objekteve gjatë karrierës së tij. I përpiktë në përshkrimin e tyre, Kulin kapi "prodhuesin, përdorimin e objektit, pozicionin shoqëror të shitësit, rrethanat e blerjes, prejardhjen". Ai gjithashtu shkëmbeu letra me Franz Boas dhe George Amos Dorsey. Në vitin 1907 Kulin unifikoi teoritë dhe idetë e tij 14 vjeçare në punën kryesore të Lojërave të Indianëve të Amerikës së Veriut, duke përdorur kategoritë lojëra të aftësive dhe lojëra të fatit për të organizuar punën.

Pas vitit 1907, Kulin u interesua për artin dekorativ si kostumet, modën dhe mobiljet. Duke punuar me Veshjet e Grave Daily, ai shfaqi modën bashkëkohore, ndryshoi dhomat e muzeut dhe krijoi ekspozita udhëtuese për të ekspozuar tekstile dhe për të nxitur studimin e dizajnit. Si kurator në Muzeun Brooklyn, Kulin ishte i dobishëm në hapjen e ekspozitave mbi kulturat kryesore të botës. Në mes të një numri ekspeditash mbledhëse në Afrikë, Kinë, Japoni dhe Evropë, Kulin u martua me Alice Mumford Roberts në 1917.

Në vitin 1920 Kulin bërë disa mbledhjen e ekspeditave të Evropës dhe të publikuara në lojërat Aziatike, Afrikane lojra Evropian dhe veshje. I njohur edhe në botëve të antropologjia, etnografia dhe industrinë e modës, Kulin vdiq në vitin 1929 në Amityville, Long Island, New York.

VepratRedakto

 • (1887) The Practice of Medicine by the Chinese in America
 • (1887) China In America: A Study In The Social Life Of The Chinese In The Eastern Cities Of The United States
 • (1889) Chinese Games with Dice. Philadelphia: Oriental Club of Philadelphia. 21pp.[1]
 • (1890 March). Italian Marionettes. Journal of American Folklore, 155-157.
 • (1891) Gambling Games of the Chinese in America. University of Pennsylvania Series in Philology, Literature and Archaeology 1 (4). 17pp.[2]
 • (1891) Street Games of Boys in Brooklyn. Journal of American Folklore 4, 221-237.[3]
 • (1893) Chinese Games with Dice and Dominoes. Annual Report of the U.S. National Museum 1893, 491-537[4]
 • (1893) Exhibition of Games in the Columbian Exposition. Journal of American Folklore vol. 6, no. 22, 205-227.
 • (1894) Mancala, the National Game of Africa. Annual Report of the U.S. National Museum 1894, 597-606[5]
 • (1894) Popular literature of the Chinese laborers in the United States. Oriental Studies: A Selection of the Papers read before the Oriental Club of Philadelphia, 1888-1894
 • (1896) Chess and Playing-Cards. Annual Report of the U.S. National Museum 1896, 665-942.
 • (1898 October). American Indian Games. Journal of American Folklore, 245-252.[6]
 • (1899) Hawaiian Games. American Anthropologist (ns) 1 (2), 201-247.
 • (1900) Philippine Games. American Anthropologist (ns) 2, 643-656.[7]
 • (1903) American Indian Games. American Anthropologist (ns) 5, 58-64.
 • (1920 October) Japanese Game of Sugoroku. Brooklyn Museum Quarterly 7, 213-233.
 • (1924 October) Game of Ma-Jong. Brooklyn Museum Quarterly 11, 153-168.[8]
 • (1925 July) Japanese Swinging Bat Game (paper). Brooklyn Museum Quarterly 12, 133-150.
 • (1925 July) Japanese Game of Battledore and Shuttlecock. Brooklyn Museum Quarterly 12, 133-150.

LibraRedakto

 • Culin, Stewart; University of Pennsylvania Press(1895). Korean Games With Notes on the Corresponding Games of China and Japan. (Ed. 1958/1960) Games of The Orient. Rutland, Vermont: Charles E. Tuttle Company. 177 pages. (Ed. 1991) Korean Games With Notes on the Corresponding Games of China and Japan. Dover Publications. 256 pp.☃☃
 • Culin, Stewart (1907). 24th Annual Report of the Bureau of American Ethnology: Games of North American Indians. Washington DC: US gov Printing Office. 846 pp. (rev. ed. 1975 ) Dover Publications. 867 pp.  ISBN 0-486-23125-9. (1994) University of Nebraska Press.  ISBN 0-8032-6357-0

BiografiRedakto

 • Bronner Simon J. (1985)"Stewart Culin, Museum Magician." Pennsylvania Heritage 11, no. 3 (Summer), 4-11
 • Bronner Simon J. (1989). Object Lessons: The Work of Ethnological Museums and Collections, in Consuming Visions: Accumulation and Display of Goods in America, 1880-1920, ed. Simon J. Bronner, 217-254. New York: W.W. Norton.
 • Lawrence, Deirdre E. (1989 July). Culin: Collector and Documentor of the World he saw
 • Poster, Amy G. (2014). "Stewart Culin: Chinese vernacular culture in America and the enchantment of the Museum", in Steuber, Jason, and Lai Guolong, ed., Collectors, Collections & Collecting the Arts of China: Histories & Challenges. Gainesville. University Press of Florida, pp. 99–118.

ReferimeRedakto

David Shavit (1990). The United States in Asia: A Historical Dictionary. Greenwood Publishing Group. p. 116. ISBN 978-0-313-26788-8. Retrieved 20 August 2012.

"El Palacio 27 (September 7, 1929)". www.brooklynmuseum.org. Brooklyn Museum. Retrieved 25 July 2014.

"Chinese Games With Dice". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-29. Archived from the original on 2006-08-27. Retrieved 2012-03-15.

"Gambling Games of the Chinese in America". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-29. Archived from the original on 2012-03-11. Retrieved 2012-03-15.

"Street Games". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-30. Archived from the original on 2012-03-26. Retrieved 2012-03-15.

"Chinese Games With Dice and Dominoes". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-31. Archived from the original on 2012-07-31. Retrieved 2012-03-15.

"Mancala, The National Game of Africa". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-10. Archived from the original on 2012-02-15. Retrieved 2012-03-15.

"American Indian Games". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-29. Archived from the original on 2011-07-24. Retrieved 2012-03-15.

"Philippine Games". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-30. Archived from the original on 2011-07-24. Retrieved 2012-03-15.

"The Game of Ma-Jong". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-30. Archived from the original on 2012-03-26. Retrieved 2012-03-15.

Lidhje të jashtmeRedakto

 • Works by Stewart Culin at Project Gutenberg
 • Works by or about Stewart Culin at Internet Archive
 • Finding aid to the Stewart Culin collection of 19th century advertisements at the University of Pennsylvania Libraries
 • Guide to the Culin Archival Collection (Brooklyn Museum)
 • Culin's African Art Exhibition of 1923
 • Culin biography, including bibliography and on-line content
 • Korean games with notes on the corresponding games of China and Japan (1895)
 1. ^ "Chinese Games With Dice". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-29. Arkivuar nga origjinali më 2006-08-27. Marrë më 2012-03-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Gambling Games of the Chinese in America". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-29. Arkivuar nga origjinali më 2012-03-11. Marrë më 2012-03-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Street Games". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-30. Arkivuar nga origjinali më 2012-03-26. Marrë më 2012-03-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Chinese Games With Dice and Dominoes". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-31. Arkivuar nga origjinali më 2012-07-31. Marrë më 2012-03-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Mancala, The National Game of Africa". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-10. Arkivuar nga origjinali më 2012-02-15. Marrë më 2012-03-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "American Indian Games". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-29. Arkivuar nga origjinali më 24 korrik 2011. Marrë më 27 shtator 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Philippine Games". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-30. Arkivuar nga origjinali më 2011-07-24. Marrë më 2012-03-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "The Game of Ma-Jong". Gamesmuseum.uwaterloo.ca. 2010-01-30. Arkivuar nga origjinali më 2012-03-26. Marrë më 2012-03-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)