Straboni - Στράβων
Harta e Evropa sipas tij

Straboni (ose Strabonis) që jetoi gjatë viteve 63 p.e.s. - 20, ishte gjeograf dhe historian i Greqisë së lashtë.

Biografia

Redakto

Straboni lindi në AmasiaPontit (Turqia e Sotme) diku rreth vitit 63 para e. sonë dhe vdiq rreth vitit 20 të e. sonë. Përpos udhëtimeve të shumta që bëri nëpër pjesët e perandorisë romake si Greqi, Azi, Itali dhe Egjipt, ai kaloi edhe një pjesë të jetës në Romë. Straboni, duke u nisur nga vrojtimet e tija personale nga udhëtimet dhe duke u mbështetur në veprat e autorëve të ndryshëm antik Artemidori, Eratosthenit, Apollodorit, etj. shkroi veprën "geographica" (Gjeografia) e cila përbëhet nga 17 libra. Strabosi disi vazhdon veprën e Polibit që mbaron në vitin 144, dhe ai përshkruan ngjarjet historike deri në kohën e luftës civile. Nga vepra historike kanë mbetë të ruajtura vetëm disa fragmente.

Tituj të veprave

Redakto

Citime

Redakto

Straboni shprehet se "maqedonasit dhe epirotet flasin te njetin dialekt te gjuhes ilire"

Burim i të dhënave

Redakto

Shiko dhe këtë

Redakto