Tërmeti dhe tsunami28 dhjetor 1908 1908 në MesinaItalisë mori 10000-20000 jetë njerëzish. U shkatërruan në qytetin e Mesina, Reggio Calabria dhe Palmi.

Kronikë e kohës në shtypin shqiptar Redakto

Me 15 te Shënëndreut termet' i tmeruare njëngjau ne mes te natese ne juge t'Italise, më ca mëde shkaketoj vdekjen e afero 200.000 njeres dhe humbjen e 155 miliune lirave. Kurre gjer me sot s'ie pare nje myxyre kaq' e madhe ; më të vdekshmet e luftavet mbeten si lodre perpara kesaj ngjarjeje ! Nga qytet i bukurë dhe i madh Mesina me 150.000 njeres, vetëm 25.000 shpëtuanë ; me një grimë qyteti u-be një pirk germadhash; deti u-hoq 400 kut, pastaj u-lëshua i tmerruarë, i terbuarë, u-hodh mi qytet si një valë dhjet metro e lartë, dhe pëiu sa kish lënë tërmeti. Sikur kjo s'ish mjaft, po dhe zjari mbaroj së shkretuari fare Mesinen. Qyteti Reçio, ne Kalabrë, pertej grykës' së detit, dhe shume qytete e peatra te tjere vuanë tër ato myxyra. Mjerësi e atyre viseve s' rrëfehet dot me gojë

— Nga revista Diturija, Viti I Vëllimi II, 1909

38°09′00″N 15°40′59″E / 38.15°N 15.683°E / 38.15; 15.683