Tanja Fajon (lindur më 9 Maj 1971) është një politikane dhe gazetare sllovene dhe ish- anëtare e Parlamentit evropian. Që nga 1 Qershori 2022 ajo shërben si Ministre e Punëve të Jashtme në qeverinë e kryeministrit Robert Golob.

Tanja Fajon
Tanja Fajon

Fajon lindur në Lubjana, ku dje mori gradën bachelor në gazetari Universiteti i Ljubljanës. Ajo ka gjithashtu gradën BA në marketing në organizata jofitimprurëse (me nderime). Më 2005 Fajon mori gradën MA në studime ndërkombëtarë nga Kolegji i studimeve ndërdisiplinore në Belgjikë.

Si gazetare, Fajon punoi në Radio Glas Ljubljane midis 1991 dhe 1995. Ajo është reportere për gazetën Republika (1993) dje më vonë punoi për RTV Sllovenia (1995–2009), nga 2001 si korrespondente e BE nga Brukseli.

Më 2009 u zgjodh në Parlamenti Evropian për Social Demokratët, e shoqëruar me Aleancën Progresive të Socialistëve dhe Demokratëve. Fajon është anëtarë e Komitetit për të Drejtat Civile, Drejtësinë dhe Punët e Brendshme dhe një zëvendësuese në Komitetin për Transport dhe Turizëm.

Tanja Fajon është veçanërisht e njohur për publikun shqiptar pasi ajo kontribuoi për tu dhënë shtetasve shqiptarë të drejtën për të lëvizur lirisht pa viza. Ky ishte hapi i parë në rrugën e Shqipërisë drejt BE-së.

Lidhje te jashtme

Redakto

Stampa:Slovenia MEPs 2009–2014