Taras Hryhorovych Shevchenko ka lindur më 25 shkurt 1814 (9 mars 1814 në kalendarin gregorian) në Moryntsi (qeveria e Kievit) dhe vdiq më 26 shkurt 1861 (10 mars 1861 në kalendarin gregorian) në Shën Petersburg, është poet, piktor dhe humanist ukrainas. Ai konsiderohet poeti më i madh romantik i gjuhës ukrainase. Një figurë emblematike në historinë e Ukrainës, ai shënon zgjimin kombëtar të vendit në shekullin e 19-të. Jeta dhe puna e tij e bëjnë atë një ikonë të vërtetë të kulturës së Ukrainës dhe diasporës ukrainase gjatë shekujve të nëntëmbëdhjetë dhe të njëzetë. Universiteti kryesor ukrainas mban emrin e tij që nga viti 1939: Universiteti Kombëtar "Taras-Shevchenko" i Kievit. Stub biografi.png Ky artikull që ka të bëjë me një biografi individi është i cunguar. Ju mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar atë.

Taras Shevchenko selfportrait oil 1840 (crop).png