Tasos Neroutsos (1826-1892) ishte një  mjek dhe dijetar arvanitas.

Neroutsos u lind në Athinë në vitin 1826 në një familje e pasur. Nga 1848 për 1884 ai studioi mjekësi në Universitetin e Mynihut. Gjatë studimeve ai korrigjohet dhe të përkthyera në gjermanisht veprat e Zotit Byron dhe Guilielmus Xylander në lidhje me Shqiptarët.[1] Gjatë epokës para Kongresit të Monastir, në të cilat forma përfundimtare e alfabetit shqiptar ishte i vendosur, ai ishte në mesin e Arvanite dijetarëve të cilët të mbështetur përdorimin e alfabetin Latin. Neroutsos jetoi shumicën e jetës së tij në Aleksandri, Egjipt , ku ai zhvilloi Egyptological studimeve. Ai ishte i pari për të publikuar një arkeologjike rishikimi i 1874 gërmimet e Helene varret në Aleksandri.[2] Neroutsos vdiq në vitin 1892, ndërsa familja e tij emigruan në gjermanisht Perandorisë. E tij pasardhës Helga Neroutsos-Hartinger publikoi një korrespondencë me Albanologist Gustav Meyer.

Referime

Redakto
  1. ^ Clayer, Natalie (2007). Aux origines du nationalisme albanais: la naissance d'une nation majoritairement musulmane en Europe (në frëngjisht). KARTHALA Editions. ISBN 2-84586-816-2. Arkivuar nga origjinali më 22 janar 2020. Marrë më 5 qershor 2017.
  2. ^ Brown, Blanche (1957). Ptolemaic paintings and mosaics and the Alexandrian style. Archaeological Institute of America. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Bibliografia

Redakto
  • Neroutsas-Hartinger, Helga (1992), " Der Briefwechsel zwischen Tassos Neroutsos Beu und Gustav Meyer. Ein Beitrag zur Geschichte der Albanologie", në Südost-Forschungen 51, 1992, p. 105-148.
  • Chrysikopoulos, V. (2008), " Kontribut à l'étude de l'histoire d'égyptologie : Tassos Neroutsos et la genèse de l'égyptologie en Grèce. Nikolaos Boufidis et la mbledhjen d'antiquités égyptiennes musée du kombëtar d'Athènes " (" Kontribut për studimin e historisë së Egyptology : Tassos Neroutsos dhe lindja e Egyptology në Greqi. Nikolaos Boufidis dhe mbledhja e të Egjiptian antik në Kombëtare, Muzeu Arkeologjik"), Hommages Jean Claude Goyon, Kajro: IFAO (BiÉtud) 143, fq. 87-98.
  • Chrysikopoulos, V. (2011), "La réception de l'Egypte ancienne dans la Grèce du XIXe siècle : Egyptologues avertis, voyageurs passionnes et përdhes orientale" (" pritja e Egjiptin e lashtë në Greqi në shekullin e 19-të: të Vetëdijshëm Egyptologists, të pasionuar voyagers dhe shije orientale"), në Lila, J. E. dhe Harrison, G. W. M. (eds.), Jeta dhe Vdekja në Egjiptin e Lashtë. E Diniacopoulos Mbledhjes, Montréal : Universiteti Concordia, fq. 18-27.
  • Chrysikopoulos, V. (2013), "l'aube de l'égyptologie hellénique et de la kushtetutës des koleksionet égyptiennes: Des nouvelles découvertes sur Giovanni d'Anastasi et Tassos Neroutsos" (" Në agimin e Hellenic Egyptology dhe të kushtetutës së Egjiptian mbledhjen: zbulimet e Reja në Nevojtore d'Anastasi dhe Tassos Neroutsos"), në Kousoulis, P. dhe Lazaridis, N. Procedurat e Dhjetë të Kongresit Ndërkombëtar të Egyptologists, Leuven: Peeters (Në shtyp].