Coordinates: 37°26′43″N 24°56′37″E / 37.44528°N 24.94361°E / 37.44528; 24.94361

Teatri Apollo, gjithashtu i njohur si Teatri Komunal "Apollo", është një teatër i ndodhur në ErmoupolisSyros. Ai është një emblem i zhvillimit kultural në Ermoupolis dhe u ndërtua në vitet 1862-1864 sipas dizajnit të të famshit arkitekt italian Piero Sabo. Konstruktimi i tij filloi më 20 Prill 1864.[1]

Apollon Theater, front view

HistoriaRedakto

Ndërtimi i teatritRedakto

Hermupoli, gjatë periudhës 1830-1860 ka pasur një lëvizje të madhe teatrale.

Pjesa e jashtme e teatritRedakto

Më 30 tetor 1861, Këshilli Bashkiak pranoi propozimet e qytetarëve dhe njëzëri vendosi të ndërtojë një Teatër dhe një Klub Teatri në sheshin qendror. Kostot e ndërtimit të Teatrit u vlerësuan në 60,000 dhrahmi, duke rezultuar në shumë reagime ndaj këtij vendimi. Megjithatë, u ndërtua një çati e përhershme për teatrin, i cili që nga viti 1828 shëtit në depot, klubet dhe kafenetë prej druri të Hermupoli.Teatri Apollo u themelua në fund të vitit 1862, shumë afër sheshit Miaouli, projektuar nga arkitekti Pietro Sambo i cili më pas punoi si arkitekt në bashkine e Hermupolit.

Hapja dhe ZhvillimiRedakto

Më 20 prill 1864, hapja e teatrit u bë me zgjuarsi të madhe, në prani të frymëzuesit të ndërtimit të Michalis Salvagos. Shfaqjet e para që u shfaqën në teatrin e sapo ndërtuar, përveç Rigoletto, ishin katër melodramë: Favored, Traviata, Survivorët dhe Cobblers, të luajtur nga një kompani italiane.
Në prill të vitit 1866, teatri iu dha një ndërmarrjeje greke teatri, Shoqatës Greke të Dramës, e cila në një letër të datës 22 shkurt 1866, Ragavis (si kryetar i Komitetit Kombëtar të Teatrit) ja rekomandoi Komitetit Apollo të Teatrit.
Pavarësisht nga cilësia e tij arkitektonike, megjithatë, ndërtesa nuk u karakterizua nga qëndrueshmëria e saj. Në 1874, ishte e nevojshme të rishikoheshin, ndërkohë që riparimet e reja ndodhen në 1881, 1890 (vendet dhe skena) dhe 1896 (e përgjithshme).
Pas ndërtimit të ndërtimeve të reja, vazhdon zhvillimi i lëvizjes teatrore, pas prosperitetit të qytetit. Përkundër viteve të pafavorshme që pasuan, Teatri lulëzonte gjatë gjithë periudhës së luftës dhe emrat më të mëdhenj të teatrit modern grek janë vendosur në skenë të saj, gjithmonë me shfaqje të shkëlqyera.

Shkatërrime nga luftaRedakto

Për fat të keq, gjatë Luftës së Dytë Botërore, Teatri pësoi fatkeqësi të mëdha, të cilat çuan në nevojën për ndërhyrje të pas luftës, të cilat në një mënyrë ndryshuan fizionominë e ndërtesës. Gjatë luftës greko-italiane, teatri po abuzoheshte, u bë një kinema dhe në vitet që më pas, kurrë nuk u kthye në gjendjen e saj origjinale, edhe pse pas luftës pati disa shfaqje teatrale, në drejtimin e Marika Kotopouli, i cili më 24 mars 1953 dha performancën e fundit të jetës së saj. Teatri Apollo u konsiderua i papërshtatshëm për operim, dhe në vitin 1959 u vendos nga Bashkia për ta rinovuar atë. Riparimi i tij i përgjithshëm filloi në vitin 1970 dhe shkaktoi një dëm të madh të brendshëm. Vaultet prej druri u zëvendësuan me ballkone betoni. Aktivitetet e klubeve "Syros Apollon Theatrical Club" (e themeluar në 1977) dhe "Souris Artistic Group" (1978), që dhanë shfaqje në teatrin e kinemasë për të nxitur interesin e publikut, ishin shumë të rëndësishme. Faza e parë e rinovimit, e financuar nga shteti dhe EEC, u përfundua në vitin 1991. Teatri u rihap për herë të parë rreth 40 vjet më vonë me Takimin e katërt të Teatrove Amatorë të Egjeut (29 tetor deri në 8 Nëntor 1991) ku mori pjesë Shoqata Kulturore e Ano Syros. Piktura ne mure të reja u krijuan në vitin 1998 nga Dimitris Fortsas.

Teatri SotRedakto

Punimet e rindërtimit u përfunduan në vitin 2000 nga arkitekti Petros Pikionis, miratuar nga Ministria e Kulturës, nën mbikëqyrjen dhe kontributin e Shërbimeve Teknike të Bashkisë. Kapaciteti i teatrit sot është 350 njerëz. Që nga viti 2002, ka funksionuar në fushën e Teatrit «Kujtimet e Teatrit Apollo», me eksponate të ndryshme, të tilla si postera, kostume të prezantimeve të ndryshme dhe më shumë.
Sot, organizon evenimente të ndryshme kulturore dhe festivale, si Festivali i Egjeut, Festival i Filmit Ndërkombëtar Animasyros dhe Festivali Ndërkombëtar i Muzikës Cikladike.

ArkitekturaRedakto

 
Apollon Theater

Një mendim i përbashkët për Teatrin e Apollos është që ai është një miniaturë e Teatro alla Scala, por kjo nuk është e vërtetë. Arkitektura e tij është influencuar nga standardet Italiane dhe dizajni i tij është influencuar nga të paktën katër prej tyre: Teatro alla Scala (1776), San Carlo Theater i restauruar në Naples (1816), Teatri Akademik në Castellranco (1745), dhe më së fundmi Teatro della pergolaFlorence (1755). On the contrary, the way of supporting the vaulted ceiling follows the French system of that time period. Internally, the stage was 9 m wide, 10 m deep. and quite limited to the requirements of the European lyrical theater, but kept the proportions of the Italian tradition. The decoration of the vouchers was simple, with light colors and frames with embossed rosettes in the center and gold plated jewelry at the corners. The seats, the rails and curtains of the visas were velvety. Surrounded by the ceiling of the roof, there wallpapers with representations of poets and music composers. Outside, the Theater has no rich architectural decoration. It is a simple two-storey building with a low marble base and plastered facades. The floors are divided by a strip of limestone and have a cornice with a wide cornice in the ground floor. In the central part of the main face, all of marble, the vertical axis with four pillars all over the height, bearing a shield, is strongly emphasized. The entire building has a single cornice, arched openings on the ground floor and rectangular on the floor.[1] It was designed as a replica of La Scala, Milan and opened in 1864.[2][3] Përkundrazi, mënyra e mbështetjes së tavanit të harkuar ndjek sistemin francez të asaj periudhe kohore.Brenda vendit, skena ishte 9 m e gjerë, 10 m e thellë. dhe mjaft i kufizuar në kërkesat e teatrit lirik europian, por mbajti përmasat e traditës italiane. Dekorimi i kuponave ishte i thjeshtë, me ngjyra të lehta dhe korniza me rozeta të stampuara në qendër dhe me bizhuteri ari të veshura në qoshe. Vendet, binarët dhe perdet e vizave ishin me kadife. Rrethuar nga tavani i çatisë, ka wallpapers me përfaqësime të poetëve dhe kompozitorëve të muzikës.Jashtë, Teatri nuk ka dekorim të pasur arkitektonik. Është një ndërtesë e thjeshtë dykatëshe me një bazament të ulët të mermerit dhe fasadave të suvatuara. Kate jane te ndara nga nje rrip guri gëlqeror dhe kanë një kornizë me një kornizë të gjerë në katin përdhesë. Në pjesën qendrore të fytyrës kryesore, të gjitha mermeret, boshti vertikal me katër shtylla në të gjithë lartësinë, që mbajnë një mburojë, theksohet fuqishëm. E gjithë ndërtesa ka një kornizë të vetme, hapje me hark në katin përdhesë dhe drejtkëndëshe në dysheme.[1] Ajo u projektua si një kopje e La Scala, Milano dhe u hap në 1864.[2][3]

ReferimeRedakto

  1. ^ a b c http://www.syrosisland.gr/en/apollon-theatre-syros/
  2. ^ a b Paul Judges (2012). Broken Aegean. Lulu.com. fq. 97. ISBN 978-1-4716-1275-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ a b http://www.festivaloftheaegean.com/theater.html

Linqe të jashtmeRedakto