Termez (Uzbekisht: Termiz/Термиз; Turqisht: Tirmiz; Arabisht: ترمذ / ‎‎Tirmidhi) është qytet afër kufirit me Hairatan, Afganistan.

Termez
Qytet
Mauzolja e El-Hakim el-Termizi, Amu Darya, në kufi me Afganistanin
Mauzolja e El-Hakim el-Termizi, Amu Darya, në kufi me Afganistanin
Popullsia
 • Gjithsej140.404

Demografia Redakto

Popullsia e qytetit është 140,404 (1 janar 2005). Taxhikë dhe Uzbekë janë grupet më të mëdha etnike.

Klima Redakto

Termez ka klimë të thatë, me verë të gjatë dhe jashtëzakonisht të nxehtë dhe me dimër të shkurt dhe të ftohtë.

Njerëz të njohur Redakto

Lufta Redakto

Gjatë luftës në Afganistan (1979–89) mbi 100,000 trupa sovjetike u vendosën në Termez. Baza ajrore është baza kryesore për forcat gjermane dhe holandeze duke vepruar me ISAF në Afganistan.