Thesari (latinisht: thēsauros) është një përqendrim i pasurive të çmuara - të cilat shpesh janë me prejardhje nga historia e lashtë - që konsiderohen të humbura dhe/ose të harruara deri sa të rizbulohen. Përkufizohet edhe si "tërësia e gjërave dhe e monedhave të çmuara, zakonisht prej ari, argjendi dhe gurësh të çmuar." [1]Disa juridiksione përcaktojnë ligjërisht se çfarë përcaktohet me fjalën thesar, siç është ligji britanik i thesarit i vitit 1996.[2] [3]

Thesari i Panagjyrisë - Sofja - Bullgaria
Piratët dhe thesari

Fraza "gjak dhe thesar" ose "jetë dhe thesar" është përdorur për t'iu referuar kostove njerëzore dhe monetare që lidhen me përpjekje masive siç është p.sh. lufta e cila i shpenzon të dyja.

Shih edhe Redakto

  WikiFjalori: Thesari (send) – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë

Referime Redakto

  1. ^ Baku, Pasho, red. (2011). "Thesar". Enciklopedia universale e ilustruar. Tiranë: Shtëpia Botuese Bacchus. fq. 948. OCLC 734077163. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "treasure" – Online Etymology Dictionary
  3. ^ θησαυρός, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus. The word has a Pre-Greek origin (R. S. P. Beekes, Etymological Dictionary of Greek, Brill, 2009, p. 548).