Tina Blau, më vonë Tina Blau-Lang (15 nëntor 1845, Vjena - 31 tetor 1916, Vjena) ishte një piktore e peisazhit austriak.

Tina Blau (1870s)
Kanali në Friesland (1908)

Jeta Redakto

Babai i Blaut ishte një mjek në Trupat Mjekësore ushtarake Austro-Hungareze dhe ishte shumë mbështetës për dëshirën e saj për t'u bërë një piktore. Ajo mori mësime, me sukses, nga August Schaeffer dhe Wilhelm von Lindenschmit i ri në Mynih (1869-1873). Më vonë, ajo studioi me Emil Jakob Schindler në koloninë e artit në Kalanë Plankenberg, afër Neulengbach. Ata ndanë një studio nga viti 1875 deri në vitin 1876, por me sa duket ndërprenë marrëveshjen pas një grindjeje.

Më 1883, ajo u kthye nga JehudizmiLutheranism [1] dhe u martua me Heinrich Lang (1838-1891), një piktor i specializuar në kuaj dhe skena beteje. Ata u zhvendosën në Mynih ku, që nga viti 1889, ajo mësoi peizazhet dhe pikturën akoma jetë në Akademinë e Grave të Mynihut Künstlerinnenverein (Shoqata e artistëve të Munihut).Në vitin 1890, ekspozita e saj e parë e madhe u mbajt atje.

Pas vdekjes së burrit të saj, ajo kaloi dhjetë vjet udhëtime në Holandë dhe Itali.[2] Pas kthimit të saj, ajo krijoi një studio në Rotunde.[3] Në vitin 1897, së bashku me Olga Prager, Rosa Mayreder dhe Karl Federn, ajo ndihmoi në gjetjen e "Wiener Frauenakademie", një shkollë arti për gratë, ku ajo mësoi deri në vitin 1915.

Ajo e kaloi verën e saj të fundit duke punuar në Bad Gastein, pastaj shkoi në një sanatorium në Vienë për një ekzaminim mjekësor. Ajo vdiq atje nga arresti kardiak. Asaj ju dha një Ehrengrab (varr nderi) në Zentralfriedhof (Varrezat Qendrore të Vjenës). Künstlerhaus i Vjenës ankandoi pasurinë e saj dhe mbajti një retrospektivë të madhe në vitin 1917..[4]

Linqe të jashtme Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Anna L. Staudacher: "… meldet den Austritt aus dem mosaischen Glauben". 18000 Austritte aus dem Judentum in Wien, 1868–1914: Namen – Quellen – Daten. Peter Lang, Frankfurt/M. u.a. 2009, ISBN 978-3-631-55832-4
  2. ^ Stampa:ANNO
  3. ^ Stampa:ANNO
  4. ^ Tina Blau [Ill.]: Versteigerung des künstlerischen Nachlasses der Landschaftsmalerin Tina Blau. Mittwoch, den 28 März 1917. Öffentliche Ausstellung daselbst von Sonntag den 25. bis am Dienstag den 27. März 1917. Serie: C. J. Wawra, Wien: Kunstauktion von C. J. Wawra, Stampa:ZDB. Wawra, Wien 1917.