Trashëgimia Natyrore dhe Kulturore e Rajonit të Ohrit (Shqipëri)

Trashëgimia Natyrore dhe Kulturore e Rajonit të Ohrit është një zonë e mundshme e UNESCO-s, e cila ndodhet në bregun shqiptar të Liqenit të Ohrit, përreth Pogradecit, në Shqipëri. [1] Rajoni është vlerësuar si një vend i mundshëm i UNESCO-s nga Delegacioni i Përhershëm i Shqipërisë në UNESCO më 5 Shtator 2011, [2] dhe është vendosur në listën e vendeve të trashëgimisë kulturore në Shqipëri, nën kriteret II, IV, VII dhe IX. [3]

Historiku Redakto

 
Mozaikë dyshemeje në Kishën Bizantine të Linit.

Pogradeci dhe rrethina në brigjet e Liqenit të Ohrit për herë të parë ishin të banuara nga Ilirët që në shekullin VI para Krishtit. Gjetjet arkeologjike tregojnë një vendbanim ilir në një kodër të vendosur në veri-perëndim të Pogradecit, e cila ishte e fortifikuar në shekullin IV para Krishtit. [1]

Deri në shekullin III para Krishtit, forcat romake kishin marrë kontrollin e Pogradecit. Rruga antike Via Egnatia mbetjet e së cilës janë gjetur në rajonin e Pogradecit, afër bregut të Liqenit të Ohrit, është dëshmi e pranisë së dikurshme romake në këtë rajon. [4]

Me kalimin e kohës, banorët e Pogradecit u bënë të njohur si Arbër e jo Ilirë, dhe përfundimisht u quajtën shqiptarë. [1] Fortifikimi i qytetit mbeti i paprekur për një kohë të gjatë, dhe vetëm 1400 vjet pas ndërtimit të tyre nga ilirët, zona është populluar nga sllavët. [5] Gjatë pushtimit sllav midis shekujve VII dhe VIII pas Krishtit, sllavët pushtuan pjesën më të madhe të Ballkanit, përfshirë zonën e Pogradecit. Pas kësaj, bizantinët ishin në gjendje të ngadaltë të rimarrin kontrollin perandorak. Bullgarët më pas hynë në Shqipëri, duke kapur zonën e Pogradecit në shekullin IX dhe vazhduan okupimin deri në shekullin XII. Gjatë këtyre periudhave të okupimit, jeta prapa mureve të fortifikuara në kodër ishte braktisur, dhe përkundrazi u krijua një vendbanim i ri më afër Liqenit të Ohrit, që është qyteti modern i Pogradecit. Kalaja e Pogradecit është një referencë për vendbanimin e dikurshëm ilir në kodrën sipër Pogradecit.

Me kalimin e kohës, qyteti ndryshoi shumë herë gjë që ka lënë gjurmë edhe në zonën përreth, dhe tregon historinë e tij. Qendra historike e Pogradecit tregon arkitekturën shqiptare të shekullit XIX dhe XX. [6] Mozaikët e katit dhe kisha në fshatin Lin tregojnë praninë historike të krishterimit në zonë, që daton që nga koha e Perandorisë Bizantine. [7]

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ a b c "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region". UNESCO. Marrë më 6 korrik 2013. Situated on the shores of Lake Ohrid, the town of Pogradec is a city with an ancient history and numerous cultural, geological and natural values. Based on archaeological findings (ceramics) an Illyrian settlement existed on the hill in north-west of the city in the 5th century BC and was then fortified in the 4th century BC. The Pogradec people were first called Illyrians (the ancient tribe of Desaret and possibly Enklelej), then Arbër, and finally Albanians. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region". UNESCO. Marrë më 6 korrik 2013. Date of Submission: 05/09/2011. Submitted by: Permanent Delegation of Albania to UNESCO. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region". Marrë më 8 korrik 2013. Criteria: (iii)(iv)(vii)(ix) {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region". Marrë më 6 korrik 2013. Traces of the Roman road Via Egnatia found in the region of Pogradec near the shores of Lake Ohrid are evidence of this important passage route in this part of Albania. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region". Marrë më 6 korrik 2013. The fortified settlement has had a 1400-year-existence which ended in 7th-8th century with the Slavic invasion and then after the Bulgarian occupation in 9th-12th century the life within the fortification walls was abandoned and a new city was formed in the field area under the castle hill. The new city was named "Podga Grada" (Pogradec) meaning under the city. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region". Marrë më 6 korrik 2013. The city of Pogradec and its historic-cultural region are located in a natural setting of exceptional beauty, while its historical centre represents an example of 19th-20th century Albanian vernacular architecture. Even though with a small area, its old typical streets and houses bear the values of Albanian vernacular architecture and urban setting, revealing the particular atmosphere of this period. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region". Marrë më 8 korrik 2013. The existence in this region of the ruins of the paleochristian church of Lin together with its exceptionally beautiful floor mosaics reveals the presence of Christianity as well as the importance of this area in the period. Traces of the Roman road Via Egnatia found in the region of Pogradec near the shores of Lake Ohrid are evidence of this important passage route in this part of Albania. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)