Tulcea (bullgarish, rusisht, dhe ukrainisht: Тулча, ; turqisht: Hora-Tepé ose Tolçu) është kryeqyteti i Dobrujës, Rumani.

Pak histori

Redakto

Qyteti u themelua në shekullin e VIII° asokohe qùhej Aegyssos sipas një dokumenti të Diodorusit i cili i referohet Ovidios nga libri i tij “Ex Ponto”. Në shekullin e parë perandoria romake arriti në Aegyssos, dhe atje e vendosi flotën e saj. Gërmadhat e kësaj periudhe janë të dukshme edhe sot.

Tulcea pati rolin e saj gjatë periudhës bizantine (shekulli VIII°– IX° ) dhe në Republikën e Gjenovës (shekulli X°– XIII°).

Në 1416, Tulcea u pushtua nga turqit. Në vitin 1860, Tulcea bëhet kryeqytet.

Në vitin 2002, Tulcea kishte 91.875 banorë

Persona të famshëm nga Tulcea

Redakto