Turkofobia, Antiturkizmi apo Ndjenja Antiturke është armiqësi, intolerancë ose ksenofobi kundër popullit turk, kulturës turke dhe gjuhës turke.

Termi i referohet intolerancës, jo vetëm kundër turqve në të gjitha rajonet, por edhe ndaj subjekteve të Perandorisë Osmane, si dhe ndaj pasardhësve të turqve etnikë si turkmenët sirianë dhe turkmenët e Irakut. Ai zbatohet gjithashtu për grupet që u zhvilluan pjesërisht nën ndikimin e kulturës dhe traditave turke gjatë konvertimit në Islam, veçanërisht gjatë kohës së Perandorisë Osmane, si shqiptarët, boshnjakët dhe grupet e tjera më të vogla etnike përreth Ballkanit.[1]

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ "Anti-Turkish sentiment", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-19, marrë më 2022-12-21