Ukiyo-e është një zhanër i artit japonez i cili lulëzoi nga shekulli 17 deri në shekullin 19. Artistët e saj prodhuan shtypje blloku dhe piktura të temave të tilla si femra të bukura ("bijin-ga"), aktorë kabuki ("yagusha-e"), dhe mundës sumo; skena nga historia dhe përrallat popullore; skena udhëtimi dhe peizazhe; flora dhe fauna; dhe erotikë. Termi ukiyo-e (浮世 絵) përkthehet si "fotografitë e botës lundruese".

Painting of a finely dressed Japanese woman in 16th-century style. Colour print of a busy theatre
Colour print of a colourfully made-up Japanese actor making a bold expression with his fingers extended, facing right. Colour print of a closeup of a heavily made-up mediaeval Japanese woman peering through a translucent comb.
Colour landscape print of a group of three walking to the left, forests and a tall mountain in the background. Colour print of a bird flying near some flowers
A set of three colour prints of a samurai being menaced by a gigantic skeleton
Nga lart majtas:

Në vitin 1603, qyteti i Edo (Tokjo) u bë selia e shogunatit në pushtet Tokugawa. Klasat tregtare, të pozicionuara në fund të rendit shoqëror, përfituan më së shumti nga rritja e shpejtë ekonomike e qytetit dhe filluan të kënaqen dhe të mbështesin argëtimin e teatrit kabuki, geishave dhe kortezanëvelagjeve të kënaqësisë; termi ukiyo ("bota lundruese") erdhi për të përshkruar këtë mënyrë jetese hedoniste. Punimet e shtypura ose të pikturuara ukiyo-e ishin të pëlqyera nga klasa tregtare, të cilët ishin bërë aq të pasur sa të lejonin të dekoronin shtëpitë e tyre me to.

Punimet më të hershme ukiyo-e u shfaqën në vitet 1670, me pikturat e Hishikawa Moronobu dhe shtypjet monokromatike të grave të bukura. Printimet me ngjyra u prezantuan gradualisht dhe në fillim u përdorën vetëm për komisione të veçanta. Deri në vitet 1740, artistë të tillë si Okumura Masanobu përdorën shtypje të shumta blloku për të shtypur zona me ngjyra. Në vitet 1760, suksesi i "shtypjeve të brokadave" të Suzuki Harunobu çoi që prodhimi me ngjyra të plota të bëhej standard, me dhjetë ose më shumë blloqe të përdorura për të krijuar çdo shtypje. Disa artistë ukiyo-e specializoheshin në bërjen e pikturave, por shumica e punimeve ishin shtypje.

Specialistët kanë çmuar portretet e bukurive dhe aktorëve nga mjeshtra të tillë si Torii Kiyonaga, Utamaro dhe Sharaku që erdhën në fund të shekullit të 18-të. Shekulli i 19-të gjithashtu pa vazhdimin e mjeshtrave të traditës ukiyo-e, me krijimin e Vala e Madhe e Kanagawas nga artisti Hokusai, një nga veprat më të njohura të artit japonez dhe Pesëdhjetë e tre stacionet e Tōkaidō nga artisti Hiroshige. Pas vdekjes së këtyre dy mjeshtrave, dhe kundër modernizimit teknologjik dhe social që pasoi restaurimin meixhi të vitit 1868, prodhimi ukiyo-e shkoi në rënie të madhe. Sidoqoftë, shekulli i 20-të pa një ringjallje në shtypshkronjat japoneze: zhanri shin-hanga ("shtypje të reja") kapitalizuar nga interesi perëndimor në shtyp të skenave tradicionale japoneze, dhe lëvizja sōsaku-hanga ("printime krijuese") promovoi veprat individualiste të dizajnuara, gdhendur dhe shtypur nga një artist i vetëm. Printimet që nga fundi i shekullit të 20-të kanë vazhduar në një mënyrë individuale, shpesh të bëra me teknika të importuara nga Perëndimi.

Perëndimorët i kushtuan pak vëmendje artit japonez para mesit të shekullit të 19-të dhe kur e bënë, ata rrallë e dalluan atë nga arti tjetër nga Lindja. Natyralisti suedez Carl Peter Thunberg kaloi një vit në vendbanimin tregtar holandez Dejima, afër Nagasaki, dhe ishte një nga perëndimorët më të hershëm që mblodhi shtypshkrime japoneze. Eksporti i ukiyo-e pas kësaj u rrit ngadalë dhe në fillim të koleksionit të tregtarit holande Isaac Titsingh tërhoqi vëmendjen e njohësve të artit në Paris. Në fund të shekullit të 19-të, popullariteti i ukiyo-e në Perëndim çoi çmimet përtej mundësive të shumicës së koleksionistëve që tregtonin pikturat e tyre për shtypje të tilla.