Ummu Ruman Zejneb bint Amir ibn Uvajmir ibn Abd Shams ibn Attab El-Kinanija (vdekja 628 ), e njohur nga llagapi "Umm Ruman" ( arabisht عبد شمس بن عتاب الكنانية ) [1] ishte një sahabe e profetit Muhammed. Ajo ishte bashkëshorte e Ebu Bekrit dhe nëna e Aishes, gruas së Muhamedit. [2] [3]

Biografia Redakto

Zejneb ishte bija e Amir ibn Umejmir, një anëtar i klanit Duhman të fisit El-Harith të Kinana . [4] Ajo u martua me el-Harith ibn Sahbara, i cili ishte nga fisi Azd, dhe ata kishin një djalë, Tufejl . [5] Familja u zhvendos nga el-Sara në Mekë, ku fisi el-Harith [1] formoi një aleancë me Ebu Bekrin . [5] Ai ishte i martuar me Kutejla bint Abuluzza .

Pak kohë më pas, Umm Ruman ngeli e ve dhe u largua pa mbështetje. Ebu Bekri më pas u martua me të. Ata kishin dy fëmijë: Abdurrahman dhe Aisha . [5]

Umm Ruman emigroiMedinë në vitin 622, e shoqëruar nga Aisha dhe nga fëmijët e burrit të saj Esma dhe Abdullah . [4]

Ibn Saadi thotë se Umm Ruman vdiq në Medinë në prill / maj 628. [5] [6] Sidoqoftë, Ibn Haxher el-Askelani e vendos vdekjen e saj në vitin 630. Ndërsa ishte duke u ulur për në varrin e saj, Muhamedi ka thënë: "Kushdo që dëshiron të dijë se si duket një houri , le të shikojë Umm Ruman." [5]

Referime Redakto

  1. ^ a b "Companion's Tree". Quran search online. Marrë më 28 shtator 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Talhami, Ghada (2012). Historical Dictionary of Women in the Middle East and North Africa. fq. 632–634. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Stone, Caroline (1985). The Embroideries of North Africa. fq. 76. ...and perhaps it should not be forgotten that Aisha, the favourite wife of The Islamic Muhammad, whose name means 'The Living One', was (death 627) the daughter of Umm Ruman, 'The Mother of the Pomegranate'. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ a b Muhammad ibn Jarir al-Tabari. Tarikh al-Rusul wa'l-Muluk. Translated by Landau-Tasseron, E. (1998). Biographies of the Prophet's Companions and Their Successors, pp. 171-172. Albany: State University of New York Press.
  5. ^ a b c d e Muhammad ibn Saad, Kitab al-Tabaqat al-Kabir vol. 8. Translated by Bewley, A. (1995). The Women of Madina, p. 193. London: Ta-Ha Publishers.
  6. ^ Nāsikh al-tavārīkh : zindagānī-i Payāmbar vol:2, 1162 ISBN 9643311120