Urithi
Talpa europaea MHNT Tete.jpg
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
in part
Genera

12 genera

Talpa europaea MHNT.jpg
Lloji Urithi evropian
Talpa euopaea (L.)
Perimetri i kokës 115 deri 160 mm
Bishti 23 deri 38 mm
Pesha 65 dei 120 g
Pjellëshmëria 1 herë në vit
3 deri 5 të vegjël
Mosha 3 deri 5 vjeçare

Urithi dallohet për shkathtësinë e mbijetesës nën tokë. Ka një trup të mbuluar me një mbulesë me qime të shkurta e të dendura, këmbët e përparshme i ka të forta në formë lopate me shputa të kthyera nga prapa, veshët i ka të mbrojtur nga rrudha të ulëta të lëkurës dhe sytë e vegjël i ka të futur thellë në lëkurë. Po thuaj se gjithë jetën gjallëron në errësirë.

Shikuar nga ana zoologjike, urithi i takon grupit rendorë të ngrënësve të insekteve, mirëpo ushqimi i tij nuk janë vetëm insektet dhe larvat. Ai hanë me kënaqësi edhe skraja e shiut dhe kurrizorë të imtë; p.sh. Minjtë turidalur, minjtë e vërtet sa që edhe lloje të përafërt të tij kur ata e ngacmojnë shumë. Gjatë gjurmimit të ushqimit, ai pa pengesë hapë kanale dhe në to krijon edhe turma me skraja të shiut - lloj magje. Ai këtë konservim e arrin duke e therur skrajën në qendër të sistemit nervorë dhe pastaj duke i bartur ato tek magjja nëntokësore. Për rëndësinë e urithit, gjithnjë ka pasur mendime të ndryshme. Në njërën anë ai ushqehet me shumë lloje të insekteve dëmtuese për njeriun, e në anën tjetër, ushqimi me skraja dhe valëvitja e rrënjëve të bimëve e bënë atë të urrehet nga njeriu. Urithin mund ta gjejmë në fusha, por edhe në male anë e mbanë Evropës duke përjashtuar anët më veriore të saj. Në lindje trojet e tij shtrihen deri në Uralë. Në Azinë lindore dhe në Mesdhe jetoj lloje tjera të tij. Po ashtu edhe në Amerikën Veriore jetojnë të afër të tij.

Përshkrimi fizikRedakto

SjelljaRedakto

ShtimiRedakto

Të ushqyeritRedakto

Urithus dapusit i pelqene shume te haj sallator dhe patellcane dhe te gelltisi dy koker veze me t pasmet e tij pasi ka thith tre deri n pese karota.

KlasifikimiRedakto

Familja Talpidae është e ndarë në 3 nënfamilje, 7 fise dhe 17 klasa.[1]

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura msw3

Lidhje të jashtmeRedakto