Kryeveziri, Veziri i madh (turqishtja osmane: وزیر اعظم‎ Vezir-i Azzam "Veziri i lartë") apo Sadrazemi (turqisht: Sadrazam) ishte ministri udhëheqës i Perandorisë Osmane që nga fillimi i egzistimit të Perandorisë Osmane.

Nishani i sadrazemllëkut

Sadrazemi ishte ruajtësi i vulës dhe zëvendësi i Sulltanit, shpesh edhe i plotfuqishmi i vërtet i perandorisë. Veziri i Madh mund të ishte me çfarëdo prejardhje, dhe gjithashtu edhe me prejardhje shqiptare, ku numrojmë 34 kryeministra (Vezir të Mëdhenjë) me përkatsi shqiptare.

Shiko edhe

Redakto

Referimet

Redakto