Vjollca ose në disa raste viola ose violeta, gjithashtu manushaqja, është bimë me lule nga familja Violaceae, që përbëhet nga 400–500 specie të shpërndara në vise të ndryshme të botës. shumica e specieve rriten në hemisferën veriore por disa lloje janë gjetur edhe në Haëaii, Australi, dhe në Ande në Amerikën jugore.

Vjollca
Viola sororia 'Albiflora'
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Division:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Viola
Specie

List of Viola species

Varietet i Viola Sororia
Manushaqja
Manushaqe

Përshkrimi: Vjollca (Viola Odorata); është bimë barishtore shumëvjecare, 5-15cm, me rozetë gjethesh dhe me stolone. Gjethet janë rrotullore, me bazë si zemër. Lulet janë ngjyrë vjollcë ose të bardha, aromatike. Petlat anësore të drejtuara nga poshtë, kurora jo e rregullt, me shpor më të gjatë se shtojcat e kupës. Fruti është kapsulë rruzullore. Vjollca është bimë aromatike dhe mjekësore.

Përhapja: Vjollca gjendet në shkorreta, gjerdhe etj.[1]

Lidhje të jashtme Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Murat Xhulaj; Lefter Kashta; Babi Ruci. Botanika e sistematike. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)