Coordinates: 21°11′03″N 157°28′29″W / 21.1841°N 157.4747°W / 21.1841; -157.4747

Hawaii është shteti i 50-të i shteteve federale, u bashkua më 21 gusht 1959. Hawaii është i vetmi shtet i cili gjendet në Oqeani. Hawaii është i 8-ti me sipërfaqe dhe i 11-ti me popullsi, por i 13-ti me popullsi më të dendur. Kryeqyteti i këtij shteti të federatës Amerikane është Honolulu.

Havai
Hawaii
Ndërtesa e Parlamentit të Havait
Ndërtesa e Parlamentit të Havait
Flamuri i Havai
Stema zyrtare e Havai
Location of Havai
Popullsia
 • Total(2.014) 1,419,561
Faqja zyrtarewww.hawaii.gov
image_skyline nga kryeqyteti Honolulu

GjeografiaRedakto

Këtu janë tetë ishuj, shtatë prej tyre janë të banuara.

  • Ishulli Hawai'i është ishulli më i madhi në Hawaii me sipërfaqe 4.028 milje katrorë (10,430 km2). Lartësi e kësaj ishulli është 4.205 metra.
  • 'Mahui është ishulli i dytë i madh në Hawaii me sipërfaqe 727.2 milje katrorë (1.838 km2). Mahui është i 17-ti me sipëfaqe prej ishujve tjerë në Amerikë.
  • O'ahu është ishulli i tretë i madh në Hawaii me sipërfaqe 596.7 milje katrorë (1.545.4 km2). O'ahu është i 20-ti me sipërfaqe prej ishujve tjerë në Amerikë.
  • Kaua'i është ishulli i katërt i madh në Hawaii me sipërfaqe 552.3 milje katrorë (1.420.5 km2). Kaua'i është i 21-ti me sipërfaqe prej ishujve tjerë në Amerikë.
  • Moloka'i është ishulli i pestë i madh në Hawaii me sipërfaqe 260.0 milje katrorë (673.4 km2). Moloka'i është i 27-ti me sipërfaqe prej ishujve tjerë në Amerikë.
  • Lana'i është ishulli i gjashtë i madh në Hawaii me sipërfaqe 140.5 milje katrorë (363.9 km2). Lana'i është i 42-ti me sipërfaqe prej ishujve tjerë në Amerikë.
  • Ni'ihau është ishulli i shtatë i madh në Hawaii me sipërfaqe 69.5 milje katrorë (18.0 km2).
  • 'Kaho'olawe është ishulli i tetë i madh në Hawaii me sipërfaqe 44.6 milje katrorë (115.5 km2).

GjuhaRedakto

Anglishtja dhe gjuha havajane është gjuha zyrtare në Hawaii. Pas anglishtes, gjuhët tjera në Hawaii janë gjuha tagaloge, llocano dhe japonishtja. 5.37% banorë flasin gjuhën tagaloge, 4.96% banorë flasin japonisht, 4.05% flasin llokano (gjuhë e folur në Filipinë), 1.2% flasin kinezisht, 1.68% e flasin gjuhën havajane, 1.66% flasin spanjisht, 1.61% flasin gjuhën koreane dhe 1.01% flasin gjuhë samoane (gjuhë e folur në ishujt Samoane). Gjuha havajane flitet rreth 2.000 folës.

ReligjionRedakto

Krishterimi është më i popullarizuar në Hawaii me 249.619 përkrahë në 2010. Sipas të dhënave nga institucionet fetare në vitin 2000:

Një sondazh i gjeti se përbërja fetar është si më poshtë:

Pozicioni Fotoja Ishulli Sipërfaqja Banorë County Pseudonimi Niʻihau 180 km² 160 Kauai County The Forbidden Isle

Die verbotene Insel

Kauaʻi 1.431 km² 63.689 Kauai County The Garden Isle

Die Garteninsel

Oʻahu 1.545 km² 953.207 Honolulu County The Gathering Place

Der Versammlungsplatz

Molokaʻi 673 km² 7.404 Maui County

Kalawao County

The Friendly Isle

Die freundliche Insel

Lānaʻi 364 km² 3.193 Maui County The Pineapple Isle

Die Ananasinsel

Kahoʻolawe 116 km² 0 Maui County The Target Isle

Die Zielinsel

Maui 1.883 km² 117.644 Maui County The Valley Isle

Die Talinsel

Hawaii 10.433 km² 173.000 Hawaii County The Big Island

Die große Insel

  1. ^ Bojaj, Sandra (8 dhjetor 2021). "Rreth TV Boin". Tv Boin.