Vladislav Grammarian

shkrimtar bullgar

Vladislav Grammarian ishte një bullgarmurg i krishterë, shkrues, historian dhe teolog aktiv në Serbinë dhe Bullgarinë mesjetare, konsiderohet si pjesë e dy serbëve [1] [2] dhe korpusit letrar bullgare. Koleksionet e dorëshkrimeve të tij përbëjnë një përmbledhje të përkthimeve dhe teksteve origjinale bullgare dhe serbe të prodhuara midis shekujve XIII dhe XV.

Tekstet e tij janë porositur në mënyrë kronologjike, duke filluar me Koleksionin e 1465 pasuar nga Koleksioni i Zagrebit (1469), Koleksioni Adrianti (1473), Rila Panegyric (1479) dhe dy koleksione të tjera tekstesh të përpiluara në vitet 1470 dhe 1480.

Jeta personaleRedakto

Vladislav lindi më 1420 në fshatin Artana (në Kosovën e sotme ), në Despotatin serb . Artana ra në duart e osmanëve në 1455, kurse Despotati në 1459. Historianët pohojnë se ai e mori arsimin në shkollën e Kostandinit të Kostenets . Më 1455 u transferua në fshatin Mlado Nagorichane, vetëm në veri të Kumanovës . Vladislav e kaloi pjesën më të madhe të jetës në një manastir rrëzë malit të Karadakut . Ka prova që ai qëndroi në manastirin e Rilës ; atje, ai shkroi mbi Reliket e Shën Gjonit dhe vepra të tjera mbi mbrojtësin bullgar Shën Gjonin e Rilës .

Klaus Trot vëren se gjuha e tij përmban tipare të fjalimit serb në afërsi të Artanës. [3] Gjuha e tij, megjithëse pasqyron veçoritë fonetike serbe, gjithashtu pasqyron veçori morfologjike dhe sintaksore bullgare.

Trashëgimia kulturoreRedakto

Ai është pjesë e korpusit letrar të Serbisë [4] dhe Bullgarisë. [5] [6]

ReferencatRedakto

  1. ^ "Stara Srpska Knjizevnost". Scribd (në anglisht). Marrë më 2018-12-13.
  2. ^ "Jovan Deretic: Kratka istorija srpske knjizevnosti". www.rastko.rs (në bullgarisht). Marrë më 2018-12-13.
  3. ^ Klaus Trost, Untersuchungen zur Übersetzungstheorie und praxis des späteren Kirchenslavische, 1978, p. 29
  4. ^ Janićijević, Jovan (1998). The cultural treasury of Serbia (në bullgarisht). IDEA. fq. 158.
  5. ^ Cizevskij, Dmitrij (2000). Comparative History of Slavic Literatures (në bullgarisht). Vanderbilt University Press. fq. 45. ISBN 0-8265-1371-9.
  6. ^ Matejić, Mateja; Karen L. Black (1982). A Biobibliographical handbook of Bulgarian authors (në bullgarisht). Slavica Pub. fq. 76–77. ISBN 0-89357-091-5.