Vrana Konti

Këshilltar dhe njeri shumë besnik ndaj Skënderbeut
Pikturë afreskale është vepra e Fatmir Haxhiut "Vrana Konti me Trimat" e realizuar më 1983.

Vrana Konti ose Kont Uran Altisferi (? - 1458) ishte një kont Italian nga Napoli i shekullit të 15-të dhe një nga bashkëpuntorët më të afërt e Gjergj Kastriot Skënderbeut. Deri në vdekjen e tij në 1458 ai ishte këshilltar i Skënderbeut dhe një nga komandantët e tij më të mirë..

Vrana Konti ka marrë pjesë në të gjitha betejat e mëdha të Skënderbeut deri në 1458. Ai është i njohur kryesisht për rezistencën e tij si komandant i garnizonit shqiptar gjatë rrethimit të parë të Krujë. Atij iu propozua nga Sulltani Murati i II një shumë e madhe parash dhe një post i nivelit të lartë në administratën e osmanëve si një kusht për dorëzimin e tij, por ai e refuzoi këtë ofertë. Në kulturën shqiptare ai është i përfaqësuar zakonisht si një njeri i mençur dhe këshilltar i Skënderbeut [1].

Shih edheRedakto

ReferencesRedakto

  1. ^ Noli, Fan Stylian, George Castroiti Scanderbeg (1405–1468), International Universities Press, 1947