Xhamia e Zognush Pashës

xhami

Xhamia e Zognush Pashës (Turqishtja: Zağnospaşa Cami) është xhamia më e madhe në qytetin veriperëndimor tyrq Ballëkesir (Provinca Ballëkesir). Ajo është vendi ku themeluesi i Turqisë, Mustafa Qemal Atatürk, lexoni e tij të famshme hytben e Ballëkesirit më 7 shkurt, 1923. Kjo ishte gjatë kohës së Luftës Çlirimtare Turke.

Xhamia e Zognush Pashës

Xhamia është ndërtuar në vitin 1461 nga Zognush Pasha, i cili ishte me prejardhje shqiptare apo greke; ai ishte i biri i të djathtës së Gjergj Kastriotit Skënderbeut - Vrana Konti - dhe babai-in-ligjin e sulltanit famshëm Mehmed Pushtuesi. Pas konvertimit të tij në Islam, ai ndihmoi Mehmeti II për të pushtuar Kostandinopojën (që nga viti 1930: Stamboll) në 1453. Atje ai ndërtoi Xhaminë e Zognush Pashës në Ballëkesir tetë vjet më vonë.