Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës

Ç'është artikulli i javës

Faqja kryesore përmban një seksion ku çdo javë shfaqet një artikull i Wikipedias, i cili mund të jetë një artikull i përkryer, artikull i mirë apo thjesht një artikull që përkon me një festë apo ndonjë ngjarje historike. Artikujt përzgjidhen nga anëtarët e Projektit: Faqja kryesore. Përveç përdoruesve të regjistruar sugjerime për shfaqjen e një artikulli të caktuar në këtë sesion mund të bëjnë edhe përdorues të tjerë të regjistruar.

Formati i artikullit të javës është një paragraf i gjatë me jo më shumë se 1200 karaktere, pa etiketat e referencës (<ref> ... </ref>), pa emra alternativë, dhe pa tekst të trashë. Vetëm lidhja që specifikon titullin e artikullit duhet të jetë me tekst të trashë. Në seksion duhet të përfshihet nëse është e mundur edhe një figurë ilustruese.

Adresa e përgjithshme e artikullit të javës është: {{Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/{{CURRENTYEAR}}/{{CURRENTWEEK}}}}

Shiko edhe këtuArtikujt e javës

 
Artikulli i javës aktuale
 
Mitrush Kuteli

Dhimitër Pasko (rumanisht: Dimitrie Pascu; Pogradec, 13 shtator 1907 ─ Tiranë, 4 maj 1967) ka qenë ekonomist, ekspert ekonomie dhe njeri i letrave. Me emrin e penës, Mitrush Kuteli në letërsinë shqipe është i njohur në fushën e përkthimit, kritikës letrare dhe prozën e shkurtër, për të cilën, së bashku me Ernest Koliqin, cilësohet si themelues i prozës moderne shqipe.

Qëndrimet e tij si ekonimist mbi ekonominë shqiptare nuk u aplikuan në asnjë periudhë për të cilat shkroi e punoi, qoftë në periudhën e mesluftërave, gjatë kohës kur punoi në Bankën Shqiptare duke mbrojtur kapitalin shqiptar kundrejt kërkesave të pushtimit gjerman, qoftë edhe në fillimet e regjimit komunist, i cili edhe e burgosi. Veprimtaria e tij pas burgut u "tkurr" tek profesioni i përkthyesit dhe letërsisë për fëmijë.

Paraardhësit e Paskos ishin vllehë dhe vinin nga Arta e Çamërisë. Të shpërngulur për shkak të mizorive të Ali pashë Tepelenës, ata u vendosën në Mokër e pastaj në Pogradec. Mbiemri Pasko ngelet prej emrit të gjyshit, Pasko Kuteli, mbiemër të cilin e mbajti degëzimi i familjes që qëndroi në Pogradec. Një degëzim tjetër që shkoi në Durrës mban mbiemrin Ikonomi.

Lexo më tej...
 
Artikulli i javës së ardhshme
 
Mirash Ivanaj

Mirash Ivanaj (Podgoricë, 12 mars 1891 – Tiranë, 22 shtator 1953) ka qenë publicist, jurist, arsimtar dhe ministër shqiptar. Ka dhënë kontribut të madh në lëmin e politikave arsimore, emri i të cilit lidhet ngushtë me të ashtuquajturën "Reforma Ivanaj". U lind më 12 mars 1891, në Podgoricë. Ai ishte djali i Dodës dhe i Zogës, që emigruan nga Bekajt e Trieshit. Prindërit e nisën me të vëllanë, Martinin, në gjimnazin klasik të Pozharovacit në juglindje të Beogradit, të cilën e mbaroi me rezultatet të shkëlqyera me 25 gusht 1912. Vëllai i madh, Zefi, vdes nga helmimi në 1911, kur qe 26 vjeç.

Mirashi u bë oficer, ndërsa në vitin akademik 1912-1913 me të vëllanë ndoqën kursin e filozofisë në Universitetin e Beogradit. Pasi pa klimën politike ndaj Shqipërisë, u nis drejt Italisë ku studioi në Universitetin e Romës dhe u laureua në dy degë, Filozofi-Letërsi dhe Jurisprudencë. Në vitin 1915, i vdes i ati dhe e ëma më 5 janar të po atij viti. Jeta studentore ishte e vështirë, pasi bursa nuk ndihmonte e nuk i siguronte minimumin e mundshëm në libra, veshmbathje dhe kura mjekësore, duke shtuar edhe duhanin e shumtë që tymoste. Me interesimin e mikut të tij, Demir Vilës, mbas ngjarjeve të vitit 1920, ministri i arsimit Sotir Peçi mori përsipër t'iu niste vëllezërve 150 franga ari në muaj.

Lexo më tej...