William Le Queux

shkrimtar britanik

William Tufnell Le Queux, i lindur në Londër më 2 korrik të vitit 1864 dhe vdiq më 13 tetor të vitit 1927 në Knokke, Belgjikë, ishte një shkrimtar, gazetar Anglezo-Francez një kohësisht korrespondent i luftës britanike. Ai ishte gjithashtu një diplomat dhe Konsull i Nderit i San Marinos. Si një udhëtar i madh, ai vizitoi Afrikën e Veriut, Evropën duke përfshirë edhe Ballkanin veriun e Shqiperisë. Ai gjithashtu mund të konsiderohet si një pionier në aviacion dhe radio. ishte pjesë e organizatorëve të mbledhjës ajrore të Doncasterit në vitin 1909 dhe shpërndante programet e tij muzikore shum më parë se lansimi i radiove të mëdha zyrtare. Veprat e tij më të mira dhe të njohura janë Anti-Francez , Anti-Rus, Lufta e Madhe në Angli në 1897(1894), Anti-gjerman dhe Pushtimi vitit 1910. Ai mori një edukim evropian, në Itali dhe studioi pikturimin në Francë. Babai i tij ishte një asistent tekstilësh francez dhe nëna e tij ishte angleze, prejardhja e tij e pjesshëme franceze nuk e ka penguar atë të përshkruante Francën dhe francezët si të këqinj në veprat e vitit 1890, edhe pse më vonë ai caktoi këtë rol në Gjermani.

William Tufnell Le Queux
U lind më2 korrik 1864
Londër
Vdiq më13 tetor 1927(63 vjeç)
Knokke, Belgjikë
Gjinitë letrareThriller, Mister fiksion, spiunazhë
Faqja zyrtare
Faqe zyrtare publikuese - www.williamlequeux.com

KarrieraRedakto

Le Queux shkroi kryesisht në zhanret mister, thriller, dhe spiunazh,sidomos gjatë viteve të Luftës Parë Botërore kur partneriteti i tij manjati botues britanik Alfred Harmsworth e çoi në publikimin e serializuar dhe publikimin intensiv të (Regent Street duke përfshirë aktorë të veshur si ushtarë gjermanë që ecin së bashku ) tregime të zhanrit pulp-fiksion spiunazhë dhe literaturë pushtimi: të tilla si The Invasion of 1910, The Poisoned Bullet, dhe Spies of the Kaiser. Këto vepra ishin një fenomen i zakonshëm në paraprak të luftës së parë botërore në evropë që përfshinë tregime të imagjinuara për pushtimin e mundur ose depërtimit nga fuqitë e huaja;Specialiteti i Le Queux-së, është vlerësuar shumë nga Northcliffe,ishte gjatë pushtimit gjerman të Britanisë.

Gjatë qëndrueshmërisë në veri të ShqipërisëRedakto

Një përmbledhje e fotove në Shqipëri të publikuara në librin Near East[1].

BibliografiaRedakto

Le Queux ka shkruar 150 romane që kanë të bëjnë me intrigën ndërkombëtare si dhe libra paralajmëruese dhe të vulnerabilitetit të Britanisë për pushtimin evropian para luftës së parë botërore:[2]

Romane dhe tregimeRedakto

 • Guilty Bonds (1891)
 • Strange Tales of a Nihilist (1892)
 • The Great War in England in 1897 (1894)
 • Zoraida (1894)
 • Guilty (1895)
 • The Temptress (1895)
 • The Great White Queen. A Tale Of Treasure And Treason (1896)
 • A Secret Service, being Strange Tales of a Nihilist (1892) [reprint of Strange Tales]
 • A Secret Sin , or, A Madonna of the Music Halls) (1897)
 • Devil's Dice (1897)
 • Whoso Findeth a Wife (1897)
 • The Eye of Istar; a Romance of the Land of No Return (1897) as The Eye of Ishtar (US)
 • Scribes and Pharisees; A Story of Literary London (1898)
 • If Sinners Entice Thee (1898)
 • The Bond of Black (1899)
 • The Day of Temptation (1899)
 • The Veiled Man (1899) stories
 • England’s Peril (1899)
 • The Wiles of the Wicked (1900)
 • An Eye for an Eye (1900)
 • In White Raiment (1900)
 • Of Royal Blood (1900)
 • Her Majesty's Minister (1901)
 • The Sign of the Seven Sins (1901)
 • The Gamblers (1901)
 • The Court of Honour (1901)
 • The Under -Secretary (1902)
 • The Unnamed: A Romance of Modern Italy (1902)
 • On the “Polar Star” in the Arctic Sea (1903)
 • The Tickencote Treasure: Being the Story of A Silent Man, A Sealed Script and A Singular Secret (1903)
 • The Seven Secrets (1903)
 • Three Glass Eyes (1903)
 • As We Forgive Them (1904)
 • The Sign of the Stranger (1904)
 • The Man from Downing Street (1904)
 • The Hunchback of Westminster (1904)
 • The Idol of the Town (1904)
 • The Red Hat (1904)
 • Sins of the City (1905)
 • The Valley of the Shadow (1905)
 • The Czar's Spy: The Mystery of a Silent Love (1905)
 • Behind the Throne (1905)
 • Who Giveth This Woman? (1905)
 • The Spider’s Eye (1905)
 • The Mask (1905)
 • The Mystery of a Motor-Car (1906)
 • The Pauper of Park Lane (1906)
 • The Woman at Kensington (1906)
 • The Invasion of 1910 (1906) with H. W. Wilson
 • The Mysterious Mr Miller (1906)
 • The House of the Wicked (1906)
 • Whatsoever a Man Soweth (1906)
 • Whosoever Loveth: Being the Secret of a Lady's Maid (1907)
 • The Great Plot (1907)
 • The Woman in the Way (1907)
 • The Secret of the Square (1907)
 • The Great Court Scandal (1907)
 • The Crooked Way (1908)
 • The Looker-On (1908)
 • Stolen Sweets (1908)
 • The House of Whispers (1909)
 • The Red Room (1909)
 • Fatal Thirteen (1909)
 • Lying Lips (1910)
 • The Unknown Tomorrow (1910)
 • Hushed Up!: A Mystery of London (1911)
 • The Money Spider (1911)
 • An Eye for an Eye (1911)
 • Revelations of the Secret Service (1911) stories
 • The Indiscretions Of A Lady's Maid, A Mystery Novel (1911)
 • The Mystery of Nine (1912)
 • Without Trace (1912)
 • The Death-Doctor (1912) stories
 • Fatal Fingers (1912)
 • The Lost Million (1913)
 • The Room of Secrets (1913)
 • Mysteries (1913) stories
 • The Hand of Allah (1914) (also as The Riddle of the Ring)
 • Her Royal Highness; A Romance of the Chancelleries of Europe (1914)
 • Sons of Satan (1914)
 • The White Lie (1914)
 • The German Spy, a Present-day story (1914)
 • The War of the Nations (1914) with Edgar Wallace and others
 • The Maker of Secrets (1914)
 • The Four Faces (1914)
 • The Sign of Silence (1915)
 • The Devil's Spawn (1915)
 • The Mysterious Three (1915)
 • At the Sign of the Sword (1915)
 • The Mysterious Three (1915)
 • The German Spy System from Within (1915)
 • The Mystery Of The Green Ray (1915)
 • The Double Shadow (1915)
 • The White Glove (1915)
 • The Man about Town (1916)
 • Number 70, Berlin (1916)
 • The Spy Hunter (1916) stories
 • The Way to Win (1916)
 • Cinders of Harley Street (1916)
 • The Broken Thread (1916)
 • The Place of Dragons: A Mystery (1916)
 • Annette Of The Argonne: A Story Of The French Front (1916)
 • The Scandal-Monger (1917) stories
 • Beryl of the Biplane (1917)
 • The Breath of Suspicion (1917)
 • The Devil's Carnival (1917)
 • No Greater Love (1917)
 • Two in a Tangle (1917)
 • Bolo, The Super-Spy, by Armand Mehjan (1918)
 • Sant of the Secret Service: Some Revelations of Spies and Spying (1918)
 • The Secret Life of the Ex-Tsaritza (1918)
 • The Little Blue Goddess (1918)
 • The Lure of Love (1918)
 • The Yellow Ribbon (1918)
 • The Catspaw (1918)
 • The Sister Disciple (1918)
 • The Stolen Statesman: Being the Story of a Hushed-Up Mystery (1918)
 • The Doctor of Pimlico, Being the Disclosure of a Great Crime (1919)
 • Cipher Six: A Mystery (1919)
 • The Forbidden Word (1919)
 • The King's Incognito (1919)
 • No. 7 Saville Square (1920)
 • Secrets of the Foreign Office (1920)
 • Whither Thou Goest (1920)
 • The Heart of a Princess: A Romance of To-Day (1920)
 • The Intriguers (1920)
 • The Secret Telephone (1920)
 • The Terror of the Air (1920)
 • The Red Widow, Or The Death-Dealers of London (1920)
 • Mademoiselle of Monte Carlo: A Mystery of To-day (1921)
 • The Fifth Finger: A Mystery (1921)
 • The Open Verdict: A Mystery (1921)
 • This House to Let (1921)
 • The Lady in Waiting: A Royal Romance (1921)
 • The Marked Man (1921)
 • The Power of the Borgias (1921)
 • The Golden Face: A Great Crook Romance (1922)
 • The Stretton Street Affair (1922)
 • Three Knots (1922)
 • The Voice from the Void: The Great Wireless Mystery (1922)
 • The Young Archduchess (1922)
 • The Bronze Face (1923) as Behind the Bronze Door (US)
 • Where the Desert Ends (1923)
 • A Woman's Debt (1924)
 • Fine Feathers (1924)
 • The Crystal Claw (1924)
 • The Blue Bungalow: A Mystery (1925)
 • The Broadcast Mystery (1925)
 • The Valrose Mystery (1925)
 • Hidden Hands (1926) as The Dangerous Game (US)
 • The Letter "E" (1926) as The Tattoo Mystery (US)
 • Blackmailed (1926)
 • The Fatal Face (1926)
 • The Mystery of Mademoiselle (1926)
 • The Black Owl (1926)
 • The Scarlet Sign (1926)
 • The Lawless Hand (1927)
 • The Chameleon (1927) as Poison Shadows (US)
 • Double Nought (1927) as The Crime Code (US)
 • The Office Secret (1927)
 • The House of Evil (1927)
 • Twice Tried (1928)
 • The Sting (1928)
 • The Rat Trap (1928)
 • Concerning This Woman (1928)
 • The Secret Formula (1928)
 • The Amazing Count (1929)
 • The Crinkled Crown (1929)
 • The Golden Three (1931)

KoleksioneRedakto

 • Stolen Souls (1895) tregime
 • Secrets of Monte Carlo (1899)
 • Secrets of the Foreign Office: Përshkruan veprimet e Duckworth Drew të Shërbimit Sekret (1903)
 • Confessions of a Ladies’ Man: kanë qenë aventurat e Cuthbert Crook, të Shërbimit të Tij Madhërisë Diplomatike (1905)
 • The Count's Chauffeur (1906)
 • The Lady in the Car (1908)
 • The Bomb-Makers: kanë qenë Disa kuriozitete shënimeve Lidhur Artizanatit Dinak Nga Theodore Drost, një i huaj armik në Londër (1917)
 • Donovan of Whitehall (1917)
 • The Rainbow Mystery, Kronikat e ngjyrave-kriminologia e regjistruara nga Sekretari i tij (1917)
 • The Secret Shame of the Kaiser (1919)
 • The Hotel X (1919)
 • Society Intrigues I Have Known; Fakte mahnitëse Lidhur me njerëz të shquar, të publikuara nga Lady Betty G Lady Betty G---- (1920)
 • Mysteries of a Great City (1920)
 • In Secret (1920)
 • The Luck of the Secret Service; kanë qenë Aventurat befasuese të Claud Heathwaite, CB, të postit të tij britanik Madhërisë së huaj (1921)
 • The Elusive Four, i cili publikon shfrytëzon mrekullueshme të katër pakapshëm (1921)
 • The Gay Triangle (1922)
 • Bleke, The Butler: ka qenë aventura emocionuese të Robert Bleke gjatë Disa viteve të shërbimit të tij në familje të ndryshme (1923)
 • The Crimes Club (1927)
 • The Peril of Helen Marklove (1928)
 • The Factotum and Other Stories (1931)

Reale jo fiksioneRedakto

 • A Secret Service: Being Strange Tales of a Nihilist (1892)
 • The Closed Book, Concerning the Secret of the Borgias (1904)
 • The Near East. The Present Situation in Montenegro, Albania,Bosnia, Servia, Bulgaria, Roumania, Turkey and Macedonia (1907) anonymous
 • Spies of the Kaiser (1909)
 • Treasure of Israel (1910) also as The Great God Gold (US)
 • The Price of Power, Being Chapters from the Secret History of the Imperial Court of Russia (1913)
 • Britain's Deadly Peril (1915)
 • German Atrocities: A Record of Shameless Deeds (1915)
 • German Spies in England: An Exposure (1915)
 • The Zeppelin Destroyer : Being Some Chapters of Secret History (1916)
 • Further Secrets of Potsdam (1917)
 • Hushed Up at German Headquarters (1917)
 • The Minister of Evil : The Secret History of Rasputin's Betrayal of Russia (1917)
 • Behind the German Lines: Amazing Confessions of Col.-Lieut. Otto Von Heynitz (1917)
 • The Secrets Of Potsdam By Count Ernst Von Heltzendorff (1918)
 • Love Intrigues of the Kaiser's Sons (1918)
 • Secrets of the White Tsar; the Truth Revealed by His Majesty's Personal Attaché, Colonel Vassili Grigorieff (1919)
 • Rasputinism in London. Revelations of the secret Cult of Beauty and Happiness established by the Monk Grichtaka (1919)
 • Landru: His Secret Love Affairs (1922)
 • Things I Know About Kings, Celebrities, and Crooks (1923) memoirs

ReferimeRedakto

 1. ^ "Near East" (në anglisht). Internet archive. Marrë më 8 shtator 2014.
 2. ^ Bloom, Clive (2008). Bestsellers: Popular Fiction Since 1900 (në anglisht). Palgrave Macmillan. fq. 181. ISBN 978-0-230-53688-3.

ReferimetRedakto

 • Patrick, Chris & Baister, Stephen, William Le Queux Master of Mystery, 2007.
 • Levy, Geoffrey. In the Daily Mail, 2 November 1995.
 • Niall Ferguson. The Pity of War.
 • Sladen, N. St. Barbe (1938). The Real Le Queux: The Official Biography. Nicholson & Watson. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtmeRedakto