Xhamia e Haxhi Muratit (turqisht: Hacı Murad Camiî) ose Xhamia e lagjes Mexhide ne Gjirokaster eshte pjese e kompleksit te hamamit dhe 7 çeshmeve. Është një veper e veçantë për Shqipërinë. Në kohën e komunizmit, ajo u kthye në apartament, minarja e tij me sherifin dhe një dysheme u shkatërrua. Sot ai ka humbur një pjesë të madhe të identitetit të saj. Ajo ka katin e parë të dhomës së lutjes, bodrumin e minares dhe mirësjelljen e oborrit të saj. Edhe sot, ajo vazhdon të jetë e pushtuar si një shtëpi banimi, duke e vjedhur shenjtëroren e saj si një vend adhurimi. Është një turp i madh që ky dashnor lë për ne që të vazhdojmë në këtë situatë. Dhe gjëja më e çuditshme është se ekziston statusi i një ndërtese të privatizuar. Këto gjëra ndodhin vetëm në Shqipëri para dhe pas komunizmit.

Minarja e Xhamise Mexhide

Xhamia ″Haxhi Murat″ është e vendosur në këmbët e hamamit. Është përmes një palë shkallësh prej guri. Kishte një minar me gurë të lartë me një dizajn mjeshtëror dhe një tapë të mrekullueshme të ujit. Brenda xhamisë tavani u dekorua me dekorime të bukura.

Përshkrimi nga Evlija Çelebiu ende mund të shihet qartë. Nën xhaminë ekziston një pus që ende ka ujë të mrekullueshëm. Në rrëzë të minares është një trokitje e lehtë. Ka dy palë shkallësh që çojnë deri në hyrje të xhamisë, e cila ka më shumë se gjashtë shtresa guri. Oborri i xhamisë është ende plot me pemë dhe rrethinat janë të populluara me ndërtesa të vjetra.

Kjo xhami u rindërtua më vonë nga dikush tjetër i quajtur Muin Arslan.

Shih edheRedakto

BurimRedakto