Xhamia e Ali Pashës (Boshnjakisht: Alipašina džamija) është ndërtuar në vitin 1560 nga gubernatori osman Sofu Hadım Ali Pasha. Xhamia ndodhet në Sarajevë, Bosnje dhe Hercegovinë dhe është një nga xhamitë e vjetra në Ballkan.

Xhamia e Ali Pashës