Zëri i rinisë i referohet ideve, mendimeve të dallueshme, qëndrimeve, njohurive, dhe veprimeve rinore si organ kolektiv.[1] Zëri i rinisë si term shpesh përmbledh një larmi perspektivash dhe përvojash, pavarësisht prejardhjeve, identiteteve dhe dallimeve kulturore. Shpesh shoqërohet me aplikimin e suksesshëm të një shumëllojshmërie aktivitete të zhvillimit të të rinjve, duke përfshirë edhe mësimet e shërbimit,[2] aktivitetet kërkimore - hulumtuese rinore,[3] dhe trajnimin në fushën e lidershipit.[4] Hulumtimet shtesë kanë treguar se angazhimi i zërit të të rinjve është një element thelbësor i zhvillimit efektiv organizativ midis komunitetit dhe organizatave që përfaqësojnë të rinjët.[5]

Aplikacionet

Redakto

Shumë organizata rinore dhe aktivitete komunitare përmendin zërin e të rinjve si një faktor të rëndësishëm për operacionet e tyre të suksesshme. [6] Shumë organizata, për shembull, konsultohen me të rinjtë kur zhvillojnë programe, produkte ose shërbime të dizajnuara për të rinjtë, ose sigurojnë që të rinjtë të shërbejnë në bordet vendimmarrëse. Përveç kësaj, organizatat që shërbejnë për të rinjtë shpesh ofrojnë mundësi dhe platforma për të ngritur zërin e të rinjve -- duke ftuar pjesëmarrësit e rinj të programit të ndajnë perspektivat e tyre në faqet e internetit institucionale ose kanalet e mediave sociale. [7] Fusha e zhvillimit pozitiv të të rinjve promovon gjithashtu zërin e të rinjve duke u përpjekur të frymëzojë besim dhe angazhim social për të rinjtë. [8] Shembuj të përpjekjeve për zërin e të rinjve të orientuar drejt shkollës përfshijnë një varg organizatash rinore në mbarë botën. [9] [10]

Shembuj të tjerë përfshijnë:

 • Shërbimi për të rinjtë [11]
 • Zhvillimi i të rinjve në komunitet [12] [13]
 • Aktivizmi rinor [14]
 • Edukimi i bashkëmoshatarëve [15]
 • Media e udhëhequr nga të rinjtë [16]
 • Udhëheqja e të rinjve [17]

Lëvizja

Redakto

Ekziston një lëvizje e gjerë ndërkombëtare për të promovuar zërin e të rinjve, i lindur nga shërbimi i mëparshëm rinor dhe lëvizjet për të drejtat e të rinjve . Konventa e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Fëmijës ishte mekanizmi i parë ndërkombëtar që përcaktoi angazhimin sistematik të zërit të të rinjve. Në nenet 5 dhe 12 përcaktohen synime specifike që pranojnë qartë se të rinjtë kanë një zë, se zëri i të rinjve po ndryshon vazhdimisht dhe se të gjitha fushat e shoqërisë sonë janë moralisht përgjegjëse për angazhimin e zërit të të rinjve. Ngjarjet vjetore që përqendrohen në zërin e të rinjve përfshijnë Ditën Globale të Shërbimit Rinor dhe Konferencën Kombëtare të Mësimit të Shërbimit .

Kritika

Redakto

Efebifobia dhe adultizmi janë identifikuar si faktorë që pengojnë njohjen e përhapur të zërit të të rinjve në të gjithë komunitetet. Për më tepër, zakonisht pranohet se "është kryer pak kërkime sasiore në lidhje me çështjen e zërit të të rinjve", ndërsa kërkimi cilësor mbi zërin e të rinjve shpesh shihet si minimalisht efektiv, gjithashtu, për shkak të një shtrirjeje të kufizuar të fokusuar tek të rinjtë . pjesëmarrjen në vendimmarrje dhe ndarjen e opinioneve. [18] [19]

Gracka të tjera të zakonshme që lidhen me zërin e të rinjve janë praktikat simbolike dhe joetike të tregimit që përdorin zërat, idetë dhe historitë e të rinjve në mënyra shfrytëzuese. Megjithëse nuk është i fokusuar në mënyrë specifike në zërin e të rinjve, Hart's Ladder of Participation ofron një ilustrim të angazhimit të të rinjve - nga niveli i poshtëm i "manipulimit" në shkallën e lartë ku "vendimmarrja ndahet midis të rinjve dhe të rriturve që punojnë si partnerë të barabartë".

Zëri i të rinjve përballet gjithashtu me kritika nga lëvizja për të drejtat e të rinjve se nuk shkon aq larg sa duhet, ose se po përdor rininë. Kritikët pohojnë se avokatët e zërit të të rinjve përparojnë vetëm një analizë të cekët të moshës dhe propozojnë zgjidhje që nuk shkojnë aq larg sa t'i japin rinisë ndonjë fuqi thelbësore në shoqëri. Së bashku me shërbimin për të rinjtë, kjo mund të çojë në presionin ndaj të rinjve për të ndihmuar në zgjidhjen e problemeve të të rriturve pa adresuar kurrë problemet me të cilat përballen të rinjtë.

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ Fletcher, A. (2006) Washington Youth Voice Handbook: The what, who, why, where, when, and how youth voice happens. Olympia, WA: CommonAction.
 2. ^ Garvey, J., McIntyre-Craig, C., & Myers, C. (2000). "Youth voice: The essential element of service-learning," In C. Myers and M. Bellener (Eds.) Embedding service-learning into teacher education: Issue briefs. Indianapolis, IN: The Center for Youth as Resources.
 3. ^ Kirshner, B., O'Donoghue, J., & McLaughlin, M. (2005) "Youth-adult research collaborations: Bringing youth voice to the research process," In J. L. Mahoney & R. W. Larson (Eds.) Organized activities as contexts of development: Extracurricular activities, after-school and community programs. (pp. 131-156): Lawrence Erlbaum Associates, Publishers.
 4. ^ Bruce, J., Nicola, S. & Menke, T. (2006) "Listening to the Youth Voice in Planning Leadership Development Programs," Journal of Extension. 446. December 2006.
 5. ^ Zeldin, S. (2004) "Youth as Agents of Adult and Community Development: Mapping the Processes and Outcomes of Youth Engaged in Organizational Governance ," Applied Development Science. 8(2), pp 75-90.
 6. ^ Fletcher, A. (2006) Washington Youth Voice Handbook Arkivuar 31 dhjetor 2006 tek Wayback Machine Olympia, WA: CommonAction(2006)
 7. ^ "Give Young People a Platform—They Have Insights to Share and Stories to Tell". International Youth Foundation (në anglisht). 2020-02-25. Marrë më 2021-05-14.
 8. ^ Lerner, R.M.; Almerigi, J.B.; Theokas, C.; Lerner, J.V. (2005). "Positive Youth Development". Journal of Early Adolescence. 25 (1): 10–16. doi:10.1177/0272431604273211. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ VicSRC, është një organizatë australiane e zërit të studentëve.
 10. ^ Fletcher, A. (2005) Stories of meaningful student involvement Arkivuar 15 nëntor 2012 tek Wayback Machine. Bothell, WA: HumanLinks Foundation.
 11. ^ Tackett, W. (2005) "A new perspective: an evaluation of youth by youth," Reclaiming Children and Youth. 14(1). pp 5-13.
 12. ^ Campbell, S. (1996) Youth Issues, Youth Voices: A guide for engaging youth and adults in public dialogue and problem-solving. Washington, DC: Study Circles Resource Center.
 13. ^ Driskell, D. (2002) Creating Better Cities with Children and Youth: A Manual for Participation. Earthscan.
 14. ^ Boudin, K., et al. (2005) Letters from Young Activists: Today's Rebels Speak Out. Nation Books.
 15. ^ Mandel, L. (2005) "Youth voices as change agents: moving beyond the medical model in school-based health center practice," Journal of School Health. 75(7) pp 239-243.
 16. ^ Chasnoff, S.& Wheeler, J. (2009) "[Youth media against violence "Youth Media Reporter: Youth Media against Violence". Arkivuar nga origjinali më 10 mars 2010. Marrë më 9 shkurt 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)]" Youth Media Reporter
 17. ^ Gillen, D., Johnson, M., & Sinykin, J. (2006) Giving Voice to the Leader Within; Practical Ideas and Actions for Parents and Adults Who Work with Young People. Syren Book Company.
 18. ^ Beilenson, J. (1993). "Looking for young people, listening for youth voice." Social Policy, 241, pp 8–13.
 19. ^ Jones, K. & Perkins, D. (2005) "Determining the Quality of Youth-Adult Relationships Within Community-Based Youth Programs", Journal of Extension. 43(5).