Abdullah ibn Xhaferi (arabisht: عبد الله بن جعفر; c. 624 – 699 ose 702/704)[1] ishte shok dhe i afërm i profetit Muhamed, nip i Aliut dhe gjysmëvëlla i Muhamed ibn Ebi Bekrit.

Abdullah ibn Xhafer
عبد الله بن جعفر
Personal
Lindurrr. 622 ose 626
Vdekurrr. 699 ose 702/704
Vend pushimiXhenet el-Baki, Medina
FejaIslam
Bashkëshorti/ja
Fëmijë
Prindër
Njohur përshok i Muhamedit
RelationsBenu Hashim (klan)
Varri i Abdullah ibn Xhaferit në el-Baki

Jeta e hershme

Redakto

Ai ishte djali i Xhafer ibn Ebi Talibit dhe Esma bint Umejs. Ata kishin emigruar në Abisini në vitin 616, dhe aty lindën Abdullahun dhe dy vëllezërit e tij.[2]:196 Abdullahu ishte i pari nga myslimanët që lindi në tokën e Abisinisë.[3] Pas lindjes së Abdullahut në Abisini, mbreti i Mbretërisë së Aksumit (Nexhashiu) u bekua me një djalë gjithashtu. Ai menjëherë i pyeti prindërit e Abdullah ibn Xhaferit për emrin e fëmijës së tyre. Pasi mori vesh emrin e familjes së Xhaferit, mbreti i Abisinisë zgjodhi gjithashtu emrin "Abdullah" për djalin e tij të parë. Thuhet gjithashtu se Esma bint Umejs ishte nëna gjidhënëse e djalit të mbretit abisinian.[4] Familja u kthye në Arabi në vitin 628 dhe u vendos në Medine.[2]:196

Lutja dhe udhëzimi i Muhamedit

Redakto

Përveç referencës së Ibn Haxherit, thuhet se pas 3 ditësh nga vdekja e Xhaferit, Muhamedi shkoi në shtëpinë e Esmasë dhe thirri fëmijët e Xhaferit. Ai më pas tha për secilin prej tyre “Sa i përket Muhamedit, ai i ngjan xhaxhait tonë Ebi Talib. Sa i përket Abdullahut, ai më ngjan si nga pamja, ashtu edhe nga karakteri im. Më pas, Muhamedi mori dorën e djathtë të Abdullahut dhe tha: “O Allah, jepi një pasardhës për Xhaferin në familjen e tij dhe bekoje Abdullahun në biznesin e tij dhe e përsëriti këtë apel të Plotfuqishmit tri herë.[5][3] Muhamedi i udhëzoi djemtë e Ebi Talibit, përkatësisht Xhaferin, Akilin dhe Aliun që të organizonin martesat e fëmijëve të tyre me kushërinjtë e tyre.[6]

Martesa

Redakto

Aliu kishte dëshiruar veçanërisht që vajzat e tij të martoheshin me djemtë e Xhaferit.[2]:299 Kur Abdullahu kërkoi dorën e Zejnebes, Aliu e pranoi atë.[7] Abdullahu dhe Zejnebja patën dy fëmijë.

Abdullah ibn Xhaferi ishte një nga njerëzit më të pasur në Medine dhe një filantrop i famshëm i cili quhej "Bahr al-Joud" që do të thotë një oqean bamirësie.[7]:35

Kur Aliu u bë kalif në vitin 656 dhe u shpërngul nga MedinaKufe, Zejnebja dhe Abdullahu iu bashkuan atij.[8]

Referime

Redakto
  1. ^ Sallabi, Ali, al-Hasan ibn Ali, His Life and Times (në anglisht), fq. 269
  2. ^ a b c Muhammad ibn Saad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir vol. 8. Translated by Bewley, A. (1995). The Women of Madina. London: Ta-Ha Publishers.
  3. ^ a b Dr. Ayman Odaibat, Dr. Mona Borhan Ghazal (Al Refai) (3 mars 2013). Virtuous Women In Mythology and Holy Books (English translation from Arabic) (në anglisht). Bloomington, Indiana: Author House. fq. 189.
  4. ^ Khan, Ashfaq Ahmed. Sakhawat Ka Darya the 5th series of books "Daur-e-Nabuwat kay bacchay (Children during Prophethood) (në urduisht). Pakistan, UK, USA & Saudi Arab: Darus Salam (International publisher). fq. 12.
  5. ^ Faisal Shafeeq, Dr.Ali Muhammad As-Sallaabee (2001). The Noble Life of the Prophet (në anglisht). UK: Kalamullah.com. fq. 1661–1662.
  6. ^ Shaikh Abbas Borhany, Qazi Dr. (30 qershor – 6 korrik 1994), "Syedah Zainab, Protector of the Renaissance of Karbala" (PDF), The Weekly Mag (në anglisht), Pakistan, fq. 5–6, arkivuar nga origjinali (PDF) më 25 shkurt 2017, marrë më 18 dhjetor 2017
  7. ^ a b Akbar Rizvi, Syed Ali (2007). Bibi Zainab (s.a) - Granddaughter of Prophet Muhammad (pbuh) (në anglisht). Karachi, Pakistan: Idara Tarveej-e-Uloom-e-Islamia. fq. 30.
  8. ^ Aalulbayt Global Information Center. "Al-Sayeda Zainab (p.b.u.h.), the Greatest Women Messenger of Imam al-Hussain (p.b.u.h.) Revolution" (në anglisht). Holy Karbala Net. Marrë më 1 dhjetor 2017.