Albany (shqiptohet 'ollbëni) është kryeqyteti i Shtetit të Nju JorkutShteteve të Bashkuara të Amerikës. Është edhe qendra e Albany County. Popullsia e këtij qyteti sipas regjistrimit te vitit 2010 ishte 97,856. Në shekullin e 20-të, qyteti hap një nga aeroportet e parë tregtare në botë, që sod dhe njihet me emrin Albany International Airport.

Albany
Albany
Qytet
Popullsia
 • Gjithsej(2.010) 97,856
{{{postal_code_type}}}
12201-12, 12214, 12220, 12222-32
Faqja zyrtarewww.albanyny.org
Vendodhja e Albanit në shtetin e Nju Jorkut

Albany është një nga qytetet e para në botë që ka instaluar infrastrukturën e ujit publik, linjat e kanalizimeve, linjat e gazit natyror dhe të energjisë elektrike, infrastrukturën dhe shërbimet që tërhoqën dhe mbështetën industrinë e konsiderueshme të qytetit dhe zonës për rreth gjatë shekullit të 19-të.

Historia

Redakto

Albany është një nga vendbanimet më të vjetra europiane zonë e lumit Hudson ishte e banuar fillimisht nga (Algonquian)-folës mohikan, i cili e quajti atë (Pempotowwuthut-Muhhcanneuw), do të thotë "Qyteti i zjarrt" e kombit mohikan. Bazuar në perëndim përgjatë lumit mohok, Albany nuk ishte një fortesë primitive në ndonjë ishull e ndërtuar nga tregtarët francezë në 1540.

Gjeografia

Redakto

Albany është e vendosur në zonën e lagësht të klimës kontinentale , dhe ka ftohtë, dimër me dëborë, dhe e nxehtë, verë të lagësht; Qyteti përjeton edhe katër sezonet e dallueshme. Albany është e vendosur në qendër të qytetit dhe përgjatë bregut të lumit Hudson.

Demografia

Redakto

Historikisht, popullsia e qytetit në fjalë ka qenë e përzier. Së pari qyteti ishte i dominuar nga holandezët dhe gjermanët, pastaj në fillim të shekullit 19-të u dominua nga një numër i konsiderueshëm i Anglezëve, pastaj nga mesi i shekullit 19-të arrin të dominohet edhe nga emigrantët irlandez dhe etnit tjera të pakt në numër dhe ka fundi i shekullit 20-të pa një rritje në popullsinë afrikano-amerikan. (Redaktuar nga Besim Sulis.)

Ekonomia

Redakto

Kultura

Redakto

Politika

Redakto

Shiko edhe këtë

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto