Amanda Peet lindi më 11 janar 1972New York City, New York. Është aktore amerikane, ajo është në horoskop Bricjapi.

Amanda Peet
Amanda Peet
U lind në
Amanda Peet

11 janar 1972

Më e reja nga dy vajzat, Amanda u rite pranë babait Charles, avokat dhe nënës Penny, punëtore sociale, para se ata të shkurorëzoheshin në vitin 1990.

Për këtë bukuroshe thuhet se e kishte "të shkruar" të hynte në showbiz, ngase njëherë gjatë një shfaqjeje në teatër, kur i kishte vetëm katër-pesë vjetë, hyri në skenë, përderisa jipej një shfaqje. Më vonë, në moshën adoleshente nga shoumenët ftohet të merr pjesë në shfaqje artistike prej nga dhe fillon karriera e saj. Sidoqoftë, që nga mosha fëmijërore ajo ishte në një rrugë e cila e dërgoi deri te një karrierë e mrekullueshme.

Për dallim nga koleget e saj, Amanda filloi të studioj aktrimin më tepër si hobi se sa diçka tjetër që i flente në shpirt. Megjithëse nuk ndihej si aktore e madhe, dhe i kishte mbetur edhe pak të diplomonte historinë në Universitetin e Kolumbisë, papritur, profesori i dramaturgjisë e bindi të merr pjesë në audicionin për aktrim te profesori Uta Hagen, te i cili më vonë ajo do të shkoj në studime për një periudhë katër vjeçare. Gjatë asaj kohe ajo merr pjesë në revynë e Broadway-it të Clifford Odets’it të titulluar “Awake and Sing”.

Njëra nga 50 njerëzit më të bukur në botë të vitit 2000, e shpallur nga People Magazine, Amanda, punonte si kameriere për ta financuar shkollimin e vet. Puna e rëndë u shpagua te kjo bukuroshe. Në vitin 1990 ajo merr pjesë në një serial filmik NYPD Blue, ku e luan rolin e viktimës së kidnauar. Filmi i pare i saj debitues erdhi në vitin 1995 në filmin Animal Room. Pas kësaj pasuan edhe disa filma tjerë, dhe në fund arinë të fitoj rolin në komedinë The Whole Nine Yards ku luajti me Bruce Willis-in, gjë e cila e largoi nga rolet me status ndihmës dhe e bëri aktore dhe zonjë udhëheqëse. Ëndrra e saj që një ditë të luaj me idolin e saj, Meryl Streep, mbetet të përmbushet.

Çfarëdo roli që ka pasur Amanda, gjithnjë ka dhënë edhe një sasi të kreativitetit dhe karizmës së vet.

Filmografia Redakto

Viti Filmi Roli
2006 The Martian Child Harlee
Fast Track Sofia Kowalski
Griffin and Phoenix
2005 Syriana Julia Woodman
A Lot Like Love Emily Friehl
Melinda and Melinda Susan
2004 The Whole Ten Yards Jill
2003 Something's Gotta Give Marin
Identity Paris
2002 Igby Goes Down Rachel
Changing Lanes Cynthia Delano Banek
High Crimes Jackie
2001 Saving Silverman Judith Fessbeggler
2000 Whipped Mia
The Whole Nine Yards Jill
Isn't She Great Debbie
1999 Body Shots Jane Bannister
Two Ninas Nina Harris
Jump Lisa
Simply Irresistible Chris
1998 Playing by Heart Amber
Southie Marianne Silva
Origin of the Species Julia
1997 Touch Me Bridgette
Grind Patty
Sax and Violins
1996 One Fine Day
She's the One
Winterlude
Virginity
1995 Animal Room Debbie

Lidhje të jashme Redakto