Antigua dhe Barbuda është një shtet i përbërë nga ishuj që bën pjesë bashkësinë e Komonuellthit të Kombeve (ang.Commonwealth). Ishujt ndodhen midis Oqeani Atlantik dhe Deti i Karaibeve, në jug-lindje të Porto Rikos.

Antigua and Barbuda
Emblema - Antigua dhe Barbuda
Flamuri i Antiguës dhe Barbudës Emblema e Antiguës dhe Barbudës
Moto Kombëtare: Each Endeavouring, All Achieving
(Anglishtja:?)
Vendndodhja - Antigua dhe Barbuda
Vendndodhja - Antigua dhe Barbuda

Historia Redakto

Artikulli kryesor : Historia e Antiguas dhe Barbudës
 • deri 1200 popullim nga indianët të ardhur nga pjesët Orinoko
 • diku rreth 1200 karibienët nga Amerika jugore zbarkojnë dhe përhapen në tërë ishullin
 • 1493 zbarkimi i Kristofor Kolombit
 • 1628 popullimi i Barbudas nga britanikët
 • 1632 vendosja e britanikëve në Antiguas (prodhues të duhanit dhe panxharsheqerit)
 • 1680 deri në vitet e vona të XIX kalon Barbuda në duart e familjes Codrington
 • XIX. heqja e skllavërisë solli ngadalësim në zhvillimin ekonomik
 • 1870 Antigua dhe Barbuda bashkohen
 • 1956 Antigua dhe Barbuda bashkohen në koloni vetëqeverisëse
 • 1958 deri 1962 Provinca e federatës së perëndimit indian
 • nga 1967 autonomi e brendshme e plotë – politika e jashtme e udhëhequr nga Mbretëresha e Britanisë
 • maj 1968 anëtare e Shoqëatës së Tregëtsë së Lirë të Karaibeve (Caribbean Free Trade Association) (CARIFTA)
 • 1 nëntor 1981 Pavarësia nga Britania e Madhe

Politika Redakto

Artikulli kryesor : Sistemi shtetëror

Antigua dhe Barbuda ka në sistem dy dhomash: dhoma e të deleguarve dhe Senatin si dhomë e lartë.

Ushtria përbëhet nga 150 Ushtarë dhe një marinë prej 25 ushtarësh (2 barka të shpejta). SHBA përkujdesen për sigurinë kombëtare me dy bazat ushtarake të marrura me qira.

Njësit territoriale Redakto

Artikulli kryesor : Njësit territoriale

Ishulli Antigua ndahet në 6-të njësi territoriale të quajtura parishe

 
Njësit administrative të A dhe B

Ndësa ishulli Barbuda si dhe toka e ishullit të pa banuar Redonda kanë një status të veqatë.

Gjeografia Redakto

Artikulli kryesor : Gjeografia e Antiguas dhe Barbudës

Vendi përpos Antiguas (280 km2) përbëhet edhe nga dy ishuj: Barbuda (161 km2) dhe Redonda (1 km2) në jug-perëndim të vendit. Tërësisht vendi ka një sipërfaqe prej 442 km2.

Në pjesën veri-perëndimore të vendit në një ngushticë të ishullit ndodhet kryeqyteti Saint John's Vendi është i njohur si eksportues i sheqerit, rumit dhe mëndafshit si dhe për krijimtarinë e objekteve artistike dhe tekstile. Po ashtu qytet është interesant edhe për udhëtimet e largëta , me disa objekte turistike si p.sh Pallati i gjyqit (1747), ruina Fort James (1703) si dhe katedralja Saint-John's (1834). Pas vitit 1632 këtu janë ardhur kolonizatorë e parë anglezë nga Saint Kitts dhe Nevis. Prej 1663 në Saint John's filluan të vijnë edhe kolonizatorë nga Anglia. Që nga shekulli XVIII qyteti ishte qendra e flotës mbretërore britanike në Antile. Më 1981 Saint John's bëhet edhe kryeqytet i shtetit të pavarur Antigua dheBarbuda Përderisa ishulli Redonda është krijesë e vullkaneve, Antigua dhe Barbuda përbëhen nga guri i gëlqerorë. Vetëm në jug-përendem të Antiguas mund të hasen aty këtu gur vullkanesh. Në këtë pjesë edhe lartësia më e madhe e vendit, Boggy Peak me 405 m mbi lartësinë mbidetare. Klima është topike, me kohërreshjet nga maji deri në nëntor. Në krahasim me vendet tjera të Karibit, është vend i thatë me një mesatare të reshjeve prej 900 milimetra brenda vitit.

Ekonomia Redakto

Artikulli kryesor : Ekonomia e Antiguas dhe Barbudës

Demografia Redakto

Artikulli kryesor : Demografia e Antiguas dhe Barbudës

Gjuhët më të përhapura janë anglishtja dhe një gjuhë e bazuar në këtë e quajtur Gjuha Kreole.

Nga pikëpamja etnike, shumica e popullsisë përbëhet nga (91%) afrikanët e zi dhe një pjesë e vogël e përzier evropiane dhe azate.

Sipas religjionit:

 • 74% protestantë
 • 11% katolikë
 • 1% dëshmitar të Jehovës
 • 4% të tjerë

Kultura Redakto

Artikulli kryesor : Kultura e Antiguas dhe Barbudës

Të tjera Redakto

Telekomunikacioni
Transporti
Ushtria
Turizmi - *Departamenti i turizmit

Qeveria - *Antiguagov	
Kryetari	
Parlamenti	
Ministria	

Lidhje të jashtme Redakto

  Commons: Antigua dhe Barbuda – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale
  Commons: Antigua dhe Barbuda – Album me fotografi dhe/apo video dhe material multimediale