Antikuarizmi (nga Latinishtja : antikuarius, do të thotë diçka që i përket kohërave të lashta) është një lloj pasioni ose studimi i lashtësisë ose i gjërave të së kaluarës. Më konkretisht, termi është përdorur për ata që studiojnë historinë me vëmendje të veçantë ndaj artefakteve të lashta (antike), arkeologjike dhe historike, ose arkivat dhe dorëshkrime. Thelbi i antikuarizmit është një përqendrim në provat empirike të së kaluarës, dhe ndoshta është i përfshirë në moton e miratuar nga antikuari i shekullit XVIII Sir Richard Colt Hoare, "Ne flasim nga faktet, jo nga teoria".

Kabineti i kurioziteteve të Ole Worm, nga Museum Wormianum, 1655

Fjalori Anglez i Oksfordit së pari citon "arkeologun" nga viti 1824; gjë që ngërthente në vete edhe termin e zakonshëm për një degë të madhe të veprimtarisë antikuariane. Vepra me titull "Arkeologjia", nga viti 1607 e tutje, fillimisht nënkuptonte atë që tani shihet si "histori e lashtë" përgjithësisht, me sensin më të ngushtë modern për herë të parë në vitin 1837.

Sot termi "antikuarian" përdoret shpesh në një kuptim pezhorativ, për t'iu referuar një përqendrimi tepër të ngushtë në vogëlsitë faktike historike, për përjashtimin e një sensi të kontekstit ose procesit historik. Shumë pak njerëz sot do ta përshkruanin veten si një "antikuar", megjithëse termi "librar antikitetesh" mbetet aktual për tregtarët e librave të vjetër më të shtrenjtë, dhe disa institucione të tilla si Shoqëria e Antikuarëve të Londrës (themeluar në vitin 1707) ruajnë emrat e tyre historikë. [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] .

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

 1. ^ Levine, Battle of the Books.
 2. ^ Woolf, "Erudition and the Idea of History".
 3. ^ Levine, Humanism and History, pp. 54–72.
 4. ^ Levine, Amateur and Professional, pp. 28–30, 80–81.
 5. ^ Bacon, Francis (2000) [1605]. Kiernan, Michael (red.). The Advancement of Learning. Oxford Francis Bacon (në anglisht). 4. Oxford: Clarendon Press. f. 66. ISBN 0-19-812348-5.
 6. ^ B.S. Allen, Tides in English Taste (1619–1800), 2 vols (Cambridge, Massachusetts, 1937), vol. 2, pp. 87–92.
 7. ^ Brown, Hobby-Horsical Antiquary, esp. pp. 13–17.
 8. ^ Sweet, Antiquaries, pp. xiii, 4–5.
 9. ^ "Archived copy" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali më 2014-10-17. Marrë më 2014-10-10.Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (link) Goslow, B. (2014, January 30). Worcester’s best kept secret: The American Antiquarian Society belongs to everyone. Worcester Magazine.

LiteraturaRedakto

 • Anderson, Benjamin, red. (2017). Antiquarianisms: contact, conflict, comparison. Joukowsky Institute publication (në anglisht). 8. Oxford: Oxford Books. ISBN 9781785706844.
 • Broadway, Jan (2006). "No Historie So Meete": gentry culture and the development of local history in Elizabethan and early Stuart England (në anglisht). Manchester: Manchester University Press. ISBN 978-0-7190-7294-9.
 • Brown, I. G. (1980). The Hobby-Horsical Antiquary: a Scottish character, 1640–1830 (në anglisht). Edinburgh: National Library of Scotland. ISBN 0-902220-38-1.
 • Fox, Levi, red. (1956). English Historical Scholarship in the Sixteenth and Seventeenth Centuries (në anglisht). London: Dugdale Society and Oxford University Press.
 • Gransden, Antonia (1980). "Antiquarian Studies in Fifteenth-Century England". Antiquaries Journal (në anglisht). 60: 75–97. doi:10.1017/S0003581500035988.
 • Kendrick, T. D. (1950). British Antiquity (në anglisht). London: Methuen.
 • Levine, J. M. (1987). Humanism and History: origins of modern English historiography (në anglisht). Ithaca, NY: Cornell University Press.
 • Levine, J. M. (1991). The Battle of the Books: history and literature in the Augustan age (në anglisht). Ithaca, NY: Cornell University Press. ISBN 0801425379.
 • Levine, Philippa (1986). The Amateur and the Professional: antiquarians, historians and archaeologists in Victorian England, 1838–1886 (në anglisht). Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-30635-3.
 • Mendyk, S. A. E. (1989). "Speculum Britanniae": regional study, antiquarianism and science in Britain to 1700 (në anglisht). Toronto: University of Toronto Press.
 • Miller, Peter N. (2000). Peiresc's Europe: learning and virtue in the seventeenth century (në anglisht). New Haven: Yale University Press. ISBN 0-300-08252-5.
 • Miller, Peter N. (2017). History and Its Objects: antiquarianism and material culture since 1500 (në anglisht). Ithaca, NY: Cornell University Press. ISBN 9780801453700.
 • Momigliano, Arnaldo (1950). "Ancient History and the Antiquarian". Journal of the Warburg and Courtauld Institutes (në anglisht). 13 (3/4): 285–315. doi:10.2307/750215. JSTOR 750215.
 • Momigliano, Arnaldo (1990). "The Rise of Antiquarian Research". The Classical Foundations of Modern Historiography (në anglisht). Berkeley: University of California Press. ff. 54–79. ISBN 0520068904.
 • Parry, Graham (1995). The Trophies of Time: English antiquarians of the seventeenth century (në anglisht). Oxford: Oxford University Press. ISBN 0198129629.
 • Pearce, Susan, red. (2007). Visions of Antiquity: The Society of Antiquaries of London 1707–2007 (në anglisht). London: Society of Antiquaries.
 • Piggott, Stuart (1976). Ruins in a Landscape: essays in antiquarianism (në anglisht). Edinburgh: Edinburgh University Press. ISBN 0852243030.
 • Stenhouse, William (2005). Reading Inscriptions and Writing Ancient History: historical scholarship in the late Renaissance (në anglisht). London: Institute of Classical Studies, University of London School of Advanced Study. ISBN 0-900587-98-9.
 • Sweet, Rosemary (2004). Antiquaries: the discovery of the past in eighteenth-century Britain (në anglisht). London: Hambledon & London. ISBN 1-85285-309-3.
 • Vine, Angus (2010). In Defiance of Time: antiquarian writing in early modern England (në anglisht). Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-956619-8.
 • Weiss, Roberto (1988). The Renaissance Discovery of Classical Antiquity (në anglisht) (bot. 2nd)). Oxford: Blackwell. ISBN 9781597403771.
 • Woolf, D. R. (1987). "Erudition and the Idea of History in Renaissance England". Renaissance Quarterly (në anglisht). 40 (1): 11–48. doi:10.2307/2861833. JSTOR 2861833.
 • Woolf, Daniel (2003). The Social Circulation of the Past: English historical culture, 1500–1730 (në anglisht). Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-925778-7.