Pedagogjia e muzeumeve (Muzeopedagogjia - Muzeumpedagogjia) është një disiplinë shkencore e cila merret me studimin dhe eksplorimin të gjitha aspekteve të përdorimit të muzeumeve dhe koleksioneve të ruajtura në to për aktivitete me përmbajtje arsimore dhe edukative, siç janë problemet didaktike dhe metodike, krijimi dhe organizimi i ekspozitave të specializuara (muzeume të fëmijëve, muzeumet e të rinjve), vizita të veçanta shkollore, mësime dhe punëtori të ndryshme në muze, etj. [1] [2] [3] [4] [5]

Trajtimet e para teorike të problemeve muzeopedagogjike janë bërë nga ana e themeluesit të muzeologjisë[6] Samuel Quiccheberg (1529 - 1567) i cili gjithashtu ishte edhe këshilltar artistik i Dukës Alberti V i Bavarisë. Për pedagogjin dhe arsimimin muzeor një kontribut të konsiderueshëm e kanë dhënë edhe Jan Amos Komenski (1592 - 1670), Emil Adolf Rossmüler (1806 – 1867), John Dewey (1859 – 1952), Adolf Reichwein (1898 – 1944), etj. ndërsa emërtimin "Muzeumpedagogji (Museumspadagogik)" konsiderohet se i pari e ka potencuar studiuesi gjerman Karl Hermann Jacob-Friesen (1886 - 1960) në veprën me titull, "Muzetë e historisë kulturore dhe shkolla" (Die Kulturgeschichtlichen Museen und die Schule).[7]

Në funsion të zhvillimit dhe përparimit të arsimit dhe pedagogjisë muzeore edhe tek ne janë krijuar një numër i konsiderueshëm i muzeumeve prej të cilëve ndër me të rëndësishmit janë, Muzeu i Kosovës themeluar në vitin 1949, Muzeu Kombëtar i Arsimit themeluar në vitin 1973, [8] [9] Kompleksi Monumental i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit themeluar në vitin 1977, [10] Muzeu Historik Kombëtar themeluar në vitin 1981, [11] [12] etj.

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

 1. ^ "Full text of "The Educational Work of the Museum. Retrospect and Prospect"". archive.org. Marrë më 2016-06-13. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Excellence in Practice: Museum Education Principles and Standards (PDF). EdCom, American Association of Museums. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ JME: The Journal of Museum Education. Museum Education Roundtable. ISSN 1059-8650.
 4. ^ Museum Education Roundtable website Archived 5 January 2017[Date mismatch] at the Wayback Machine..
 5. ^ Castle, Chris. "Museum Education Monitor". Marrë më 29 shkurt 2012. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Muzeologjia është shkenca e cila merret me studimin e rolit, rëndësisë, organizimit dhe funksionimit të muzeumeve.
 7. ^ Jacob-Friesen, K.H.: Die Kulturgeschichtlichen Museen und die Schule. In Museumskunde, Band VI, 1934, Seite 69
 8. ^ LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I KORÇËS (PDF). Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 29 mars 2019. Marrë më 26 janar 2016. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Fjalor Enciklopedik Shqiptar (në Albanian). Tirana, Albania: Akademia e Shkencave e Shqipërisë. 2008. f. 1790. Marrë më shtator 20, 2017.Mirëmbajtje CS1: gjuhë e panjohur (link)
 10. ^ https://dtk.rks-gov.net/tkk_objekti.aspx?id=1664
 11. ^ "Historiku | MUZEU HISTORIK KOMBETAR". www.mhk.gov.al. Arkivuar nga origjinali origjinali më 1 mars 2019. Marrë më 2018-02-19. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Sawyer, Andrew (2014). "National Museums in Southeast Europe:(En) countering Balkanism?". International Journal of Politics, Culture, and Society. 27 (1): 115–127. doi:10.1007/s10767-013-9160-9. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtje CS1: është përdorur ref=harv (link) "In Tirana, Albania’s National History Museum, itself a product of Hoxha’s regime, reaches back to antiquity in a notable mural above the entrance, yet the central figure (a woman) is flanked by a worker and a partisan, making this ultimately a modern moment."