Artileria është një klasë armësh me rreze të rënda ushtarake që lëshojnë municione shumë përtej rrezes dhe fuqisë së armëve të zjarrit të këmbësorisë. Zhvillimi i hershëm i artilerisë u fokusua në aftësinë për të thyer muret dhe fortifikimet mbrojtëse gjatë rrethimeve dhe çoi në motorë rrethimi të rëndë, mjaft të palëvizshëm. Me përmirësimin e teknologjisë, u zhvilluan topa artilerie më të lehta dhe më të lëvizshme për përdorim në fushën e betejës. Ky zhvillim vazhdon edhe sot; Automjetet moderne të artilerisë vetëlëvizëse janë armë shumë të lëvizshme me shkathtësi të madhe që përgjithësisht ofrojnë pjesën më të madhe të fuqisë totale të zjarrit të një ushtrie.[1]

Panzerhaubitze 2000 Hollandez Qëllon në Afganistan.

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ "Artillery", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-22, marrë më 2022-12-26