Asije bint Muzahim (arabisht: آسِيَة بِنْت مُزَاحِم‎), ishte Gruaja e Madhe Mbretërore e FaraonitEgjiptit të lashtë dhe nëna birësuese e profetit islam Musa. Ajo është e nderuar nga myslimanët si një nga katër gratë më të mëdha të të gjitha kohërave, dhe sipas një transmetimi profetik në Sahih el-Buhariu, e dyta ndonjëherë.[1]

Asije
آسِيَة
Emri i Asijes në kaligrafinë islame
Bashkëshorti/jaFaraoni
FëmijëMusa (djalë birësues)
Prind/ërMuzahim (babai)

Ajo besohet se ka pranuar fshehurazi monoteizmin pasi dëshmoi mrekullinë e Musait. Tradita thotë se Asija e adhuronte Zotin në fshehtësi dhe lutej e maskuar nga frika e burrit të saj. Ajo adoptoi Musain dhe e bindi burrin e saj Faraonin që të mos e vriste. Ajo vdiq duke u torturuar nga i shoqi, i cili kishte zbuluar monoteizmin e saj dhe u hakmor ndaj rebelimit të saj kundër tiranisë së tij.[2]

Jeta hershme

Redakto

Martesa e Asijes me Faraonin u organizua. Ndryshe nga i shoqi, ajo ishte e përulur dhe pranoi besimin që po predikonin Musai dhe Haruni. Edhe pse kishte pasuri të jashtëzakonshme, ajo nuk ishte arrogante si faraoni. Ajo e kuptoi se besimi ishte shumë më i rëndësishëm dhe kështu u lartësua nga Zoti mes grave të brezit të saj.

Birësimi i Musait

Redakto

Asije dhe shërbëtoret e saj ishin në lumin Nil një ditë. Për habinë e tyre, ata gjetën një arkë që notonte në lumë. Asije urdhëroi menjëherë që arkën ta nxirrnin në breg. Shërbëtoret menduan se kishte një thesar në arkë, por në vend të kësaj gjetën një djalë, Musain. Asija ndjeu menjëherë dashurinë e nënës ndaj tij. Ajo i tha Faraonit për foshnjën. Ngjarja është përshkruar në Kuran.

Dhe gruaja e Faraonit tha: “Ky, do të jetë gëzimi im dhe i yti! Mos e mbytni, ndoshta do të na sjellë dobi, ose ta përvetësojmë për djalë”. E, ata, nuk e parandien përfundimin.

— Kur'an: Surja el-Kasas, ajeti 9[3]

Asije më pas i ofroi nënës së Musait që të jetonte në shtëpinë e tyre si infermierja e tij dhe e pagoi për shërbimet e saj, pa dijeni për marrëdhënien e tyre.[4][5]

Vdekja

Redakto

Kur ajo dëshmoi vdekjen e një gruaje besimtare nën torturën e burrit të saj, ajo deklaroi besimin e saj para Faraonit i cili u përpoq ta largonte atë nga besimi, por Asije refuzoi të refuzonte Zotin dhe mësimet e Musait. Me urdhër të Faraonit, ajo u torturua deri në vdekje.[6]

Trashëgimia

Redakto

Asije është një nga katër gratë më të respektuara të të gjitha kohërave dhe është shumë e nderuar nga myslimanët. Thuhet se Asija ishte një besimtare e sinqertë dhe se ajo iu nënshtrua plotësisht Allahut, pavarësisht se ishte gruaja e Faraonit. Sipas hadithit, ajo do të jetë ndër gratë e para që do të hyjë në Xhenet, sepse ajo pranoi monoteizmin e Musait mbi besimet e Faraonit. Kurani e përmend Asijen si shembull për të gjithë myslimanët.[5][7][8]

E, Perëndia jep shembull për ata që besojnë – gruan e Faraonit, kur ajo tha: “O Zoti im, ndërtoma mua një banesë te Ti në xhennet, dhe më shpëto nga Faraoni dhe veprat e tij, dhe më shpëto nga populli zullumqar!”

— Kur'an, kapitulli 66 (et-Tahrim), vargu 11[9]

Ebu Musa el Esharij ka transmetuar se një profeti islam Muhamedi ka thënë:

Shumë burra arritën përsosmërinë, por asnjë nga gratë nuk arriti përsosmërinë, përveç Merjemes, vajzës së Imranit; dhe Asijes, gruaja e Faraonit.

— Sahih Buhariu Hadithi 3769[1]

Referime

Redakto
  1. ^ a b Sahih Al-Bukhari Chapter: The superiority of 'Aishah رضي الله عنها Hadith 3769
  2. ^ Stowasser, B.F. (1994). Women in the qur’an, traditions, and interpretation. New York: Oxford University Press. 57
  3. ^ Kuran 28:9
  4. ^ Ṭabarī; Brinner, William M. (1991). The children of Israel (në anglisht). SUNY Press. ISBN 0-7914-0688-1.
  5. ^ a b Wheeler, Brannon M. (2002). Prophets in the Quran: an introduction to the Quran and Muslim exegesis (në anglisht). Continuum International Publishing Group. ISBN 0-8264-4957-3.
  6. ^ Renard Although the Quran says that she prayed to God to save her from Pharaoh and some Muslim traditions even say that she was migrated when Moses was delivering the Israelites., John (1998). Windows on the house of Islam: Muslim sources on spirituality and religious life (në anglisht). University of California Press: Continuum International Publishing Group. ISBN 0-520-21086-7.
  7. ^ Renard, John (1998). Windows on the house of Islam: Muslim sources on spirituality and religious life (në anglisht). University of California Press. ISBN 0-520-21086-7.
  8. ^ Turfe, Tallal Alie (1996). Patience in Islam: sabr (në anglisht). TTQ, INC. ISBN 1-879402-32-7.
  9. ^ Kuran 66:11