Autori

krijues i një pune origjinale të folur ose të shkruar

Autor (latinisht "auctor") është krijuesi ose iniciatori i një vepre. Në varësi nga fusha krijuese kemi autorë të këngës, pikturës, filmit etj. Me rritjen e mundësive të komunikimit dhe përparimin e teknikës të aftë për prodhime vetjake në shumë vende është paraqitur edhe nevoja e mbrojtjes së të drejtave të autorit. Për këtë qëllim në shumë vende të botës kanë dalë ligje të ndryshme që bëjnë edhe përkufizimin termit.

Ligje për autorët Redakto

Në Republikën e Shqipërisë ligji për autorët e kinematografisë përcakton qartë se: "Autor" në kuptim të këtij ligji, është personi fizik ose personat fizikë, që falë aftësive të tyre janë në gjendje të krijojnë një vepër artistike, (letrare, muzikore, teatrale, kinematografike etj).

Kriteret e vlerësimit të autorëve Redakto

Kriteret e vlerësimit të autorëve dhe të elementëve estetikë përcaktohen në ligjin “Për te drejtën e autorit”.[1]

Autor i librit quhet personi fizik që krijon dhe realizon një vepër letrare, shkencore, artistike, tekst shkollor dhe të përafërta me to, të cilat botohen në formë libri brenda të cilit është shënuar emri i krijuesit dhe data e krijimit të tij.[2]

Autorët sipas fushave Redakto

Shiko edhe Redakto

Burimi i të dhënave Redakto

  1. ^ QKK-Ligj për kinematografinë Arkivuar 5 mars 2016 tek Wayback Machine, neni 2.
  2. ^ "Ligji për veprimtarinë botuese dhe librin" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 29 shtator 2007. Marrë më 17 qershor 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Ligjin për botimin e teksteve shkollore, mjeteve mësimore, lekturës shkollore dhe të dokumentacionit pedagogjik" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 29 shtator 2007. Marrë më 17 qershor 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

autoret