Banishta është një fshat në Komunen e Dibrës, Republika e Maqedonisë.

Banishta
Баниште
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej90
{{{postal_code_type}}}
1250
TargatDB

Gjeografia Redakto

Fshati ndodhet në zonën e Gorenit të Dibrës në Maqedonia Perëndimore. Fshati është në shpatet juglindore të malit te Deshatit.

Demografia Redakto

Sipas regjistrimit të vitit 2002, Banishta numëronte 90 banorë nga të cilët 80 Shqiptarë dhe 10 Maqedonas.

Historia Redakto

Fshati Banishte per here te parë është përmendur në defterët te regjistrimit të 1467, nga Johann Hahn përmendur në udhëtimet e tij të 1863, duke detajuar dhe përshkruar banjot në fshat. Sipas një mbishkrimi ruajtur në alfabet arab i cili më parë ishte vendosur në një nga objektet, dhe tani ruhet ne në hotel te pronarit Haxhi Mudzhidin Ilham, bir i Sulejmanit, një pasardhës i familjes Oruqi-Zadeh ,ka shumë të ngjarë që ndërtesat janë ndërtuar ne vitin 1213 Hixhri, ose 1798-1799.

Ekonomia Redakto

Një ndërtesë e rëndësishme tregtare në fshat është Banja Banjista - pjesë e Spaut të Dibrës.

Demografia Redakto

Sipas regjistrimit të vitit 2002, fshati kishte gjithsej 90 banorë.[1] Grupet etnike në fshat përfshijnë:[1]

Burimet Redakto