Banka Qendrore e Kosovës

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, e njohur edhe si Autoriteti Banka qendrore e Kosovës (më parë: Autoriteti Bankar dhe i Pagesave të Kosovës) është e bankës qendrore të Kosovës me bazë në Prishtinë.

Banka e pushtetit të përfshijnë :

  • Rregullon sistemet e pagesave dhe vendbanimet.
  • Veprojë me një apo më shumë sisteme të pagesës.
  • Ofrojë këshilla financiare për qeverinë (në kërkesë).
  • Mbani një sasi të monedhave të huaja.
  • Të drejtë të japë një sasi të monetare masive (banknota dhe monedha)
  • Mbikqyrë institucionet financiare.
  • Kryejnë provat e rregullta ekonomike për statusin e Kosovës.

Megjithatë, Kosova nuk ka Siç u bashkua zyrtarisht me euro (si Mali i Zi), banka qendrore nuk mund të:

çështje euro monedha apo shënime. Marrin pjesë në diskutimet e Eurosystem.

Lidhje të jashtmeRedakto