Blerta Syla ka lindur në Istog eshte aktore dhe piktore e mirnjohur nga Prishtina.Prinderit e Blertes jane me prjeardhje nga Istogu Shkollen fillore e kreu në Bregun e Diellit quhej 'Ismail Qemajli'.Prishtinë Si e vogel ka shfaqur talent per vizatim ne moshen 2-vjeqare ka qene ne gjendje te vizatoj fasulin.Ne shkollen fillore filloi te tregohej shum e shkelqyeshme ne fushen e vizatimit por edhe ne fushen e letresise dhe gjuhes shqipe Ka qene tete vite me rradhe antare e grupit recitatoreve dhe ka qnee kogja e sukseseshme ne ate fushe pastaj ka shfaqur talent edhe ne vizatim ne oren e vizatimit mesusja edhe profesoret e arsimtaret e saj e merrenin ate dhe qon klase per klase e qonin neper ore te vizatimit si shembull qe eshte duke vizatuar mire. Ne vitin 1995 niset ne Mature eshte ajo festa kur ndahet gjenerata nga shkolla fillore ne Semimature U zgjodh miss kosova 1995.Edhe aty ka fillu ai intersimi te merret ne fushen te aktiviteve te bukurise.Ndersa Shkollen e mesme e kreu ne 'Xhevdet Doda' Prishtine I vetmi gjimnaz insititucion qe e mbante mesim ne Shkolle ne Objekt Ka qene Gjimnaz Matematikor Filloi te merrej me Aktivitet me grupin e recitatoreve,grupin e drames,qysh e vogel ne vitet e para te shkolles fillore ka shkruar poezi te ndryshme,ndersa babi saj eshte doktor i letersise per femije.Si e vogel e ka shtyre me lexu ka pas shum vjersha,boren,nanen,shkollen etj.Vjershat qe ajo i botoi ne Gazeten Pioneri e qe me vone kur e kreu Akademin e arteve Ka ilustruar per ate reviste.Gjate Shkolles Mesme per cdo dit shkolles shfaqet ne nje rol me nje drame qe beheshin per kuader te shkolles.Ne vitin 1995 Ajo morri pjese ne dy aktivete 'Miss Kosova' Ne Peje dhe Tjetra 'Miss Kosova' Ne Prishtine. Ne te dyjat u shpall fituese po ate vit u mbajt nje organizim per modelet e vitit edhe aty u shpall fituese.Ka qene pjese e fushates manekeneve te Kosoves ne Ate Kohe Ne ato vite dmth e kryesoi Fitie Islami.Si pjese e kesaj shoqates ka qene neper shume vende te Kosoves.