Ahmet Cem Ersever (1950 - 4 nëntor 1993) ishte një komandant në Xhandarmërinë Turke, dhe thoshte se ishte një nga themeluesit e njësisë së inteligjencës JİTEM. Ai u vra në nëntor 1993. E dashura dhe përkthyesja e tij Nevval Boz u vra gjithashtu, së bashku me İhsan Hakan, një ish anëtar i PKK-së.

Para vrasjes së tij, Ersever kishte lënë ushtrinë dhe filloi të flasë për shtyp, dhe tha se ai ishte përgjegjës për operacionet e JİTEM-it në jug-lindje. Në deklaratën e tij të dorëheqjes ai tha "Një bandë e krijuar brenda organizatës së autorizuar në Juglindje po e ndalon kombin turk të shohë dimensionet e vërteta të ngjarjeve që ndodhin atje".[1] Ai botoi një libër mbi luftën me PKK nën emrin e penës Ahmet Aydın. Intervistat e tij me gazetarin Soner Yalçın u botuan në Aydınlık, pas së cilës Zyra e Prokurorisë Ushtarake hapi një hetim dhe mori një depozitë nga Ersever. Arkivi i Ersever u zhduk pas vdekjes së tij, por më vonë u gjet në shtëpinë e Veli Küçük gjatë hetimeve për gjyqet e Ergenekon.[2] Një raport i gjetur në shtëpinë e Küçük sugjeronte që gazetari Uğur Mumcu, gjenerali Eşref Bitlis dhe Ersever ishin vrarë të gjithë për të mbuluar shitjet e armëve nga organizata Ergenekon te grupet e armatosura kurde.

Ai u shpall "dëshmor" nga Xhandarmëria Turke në vitin 2011.[3] Doğu Perinçek ka pohuar se Ersever u vra për të mbuluar rolin e tij në vrasjen e Eşref Bitlis në fillim të këtij viti. Një raport në vitet 1990 nga shefi i policisë Hanefi Avcı thoshte se Ersever ishte vrarë nga Mahmut Yıldırım (kodifikimi Yeşil) me urdhër të Veli Küçük.

ReferunetRedakto