DVD-ja (njohur si shkurtesa në anglisht për digital video disc apo digital versatile disc) është një medium optik digjital për inçizimin e imazheve lëvizëse dhe zërit. Ai u shpik dhe u zhvillua në vitin 1995, duke u përhapur së pari më 1 nëntor 1996 në Japoni. Mediumi përdoret për të dhëna digjitale në lloje të shumta, duke përfshirë të dhëna video dhe programe kompjuterike. Ai ofron kapacitet shumë më të madh sesa disku kompakt (CD) brenda përmasave të njëjta. Një DVD standarde me një shtresë mund të mbajë të dhëna deri 4.7 GB, një DVD me dy shtresa deri në 8.5 GB. Variantet e tyre ruajnë një maksimum të 17.08 GB.

DVD
The data side of a DVD
manufactured by Sony DADC
Lloji i mediumitOptical disc
KodimiDVD-ROM and DVD-R(W) use one encoding, DVD-RAM and DVD+R(W) uses another
Kapaciteti4.7 GB (single-sided, single-layer – common)
8.5 GB (single-sided, double-layer)
9.4 GB (double-sided, single-layer)
17.08 GB (double-sided, double-layer)
Up to four layers are possible in a standard form DVD.
Mekanizmi i leximit300–650 nm laser, 10.5 Mbit/s (1×)
Mekanizmi i shkrimit650 nm laser with a focused beam using more power than for reading, 10.5 Mbit/s (1×)
StandardiDVD Forum's DVD Books[1][2][3] and DVD+RW Alliance specifications
Zhvilluar ngaSony
Panasonic
Philips
Toshiba
DimenzionetDiameter: 12 cm (4.7 in)
Thickness: 1.2 mm (0.047 in)
Pesha16 grams (0.56 oz)
PërdorimiHome video, Computer data storage
Zgjatur prejLaserDisc
Compact disc
Zgjatur tek
Lëshuarnëntor 1, 1996 (1996-11-01) (Japan)[4]
janar 1997 (1997-01) (CIS and other Asia)
mars 24, 1997 (1997-03-24) (United States)[5][6][7]
mars 1998 (1998-03) (Europe)[8]
shkurt 1999 (1999-02) (Australia/New Zealand)

Llojet e DVD

Redakto
Tipi i DVD Akronim Përshkrimi
DVD - vetëm për lexim(read only meory) DVD-ROM Ruan të dhëna, fragmente bashkëvepruese, audio dhe video,që mbështeten në DVD video dhe kompjuter format.
DVD - random Acces memory DVD-RAM Disk me mundësi të inçizimit, ngjajshëm me diskun, me mundësinë e rishkrimit rreth në 100 herë.
DVD Video DVD-V Read only DVD format që përdoret vetëm për filma
DVD Recortable DVD-R Inçizon një herë, depo për filma dhe të dhëna

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura dvd-book
  2. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura dvd-books
  3. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura dvd-books-overview
  4. ^ Taylor, Jim (21 mars 1997). "DVD Frequently Asked Questions (with answers!)". Video Discovery. Arkivuar nga origjinali më 29 mars 1997. Marrë më 20 gusht 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Johnson, Lawrence B. (7 shtator 1997). "For the DVD, Disney Magic May Be the Key". The New York Times. Arkivuar nga origjinali më 29 korrik 2018. Marrë më 25 maj 2009. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Copeland, Jeff B. (23 mars 1997). "Oscar Day Is Also DVD Day". E! Online. Arkivuar nga origjinali më 11 prill 1997. Marrë më 21 gusht 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Staff (24 mars 1997). "Creative Does DVD". PC Gamer. Arkivuar nga origjinali më 18 shkurt 1998. Marrë më 5 dhjetor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Andrews, Sam (28 mars 1998). "DVD Gets 'Soft Launch' In Britain" (PDF). Billboard. New York, NY. Marrë më 26 nëntor 2023. {{cite magazine}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)