Daorsoni (greishte e vjetër: Δαορσών) ishte kryeqytet i një fisi ilir (i helenizuar)[1] [2][3] [4]  të quajtur Daorsët (greqishte e vjetër: Δαόριζοι, Δαούρσιοι; latine Daorsei). Daorsët jetonin në luginën e lumit Neretva mes viteve 300 dhe 50 para erës sonë. Mbetjet e Daorsonit mund të gjenden në Oshaniqi, afër Stollacit, në Bosnje dhe Hercegovinë.[5]

Harta që përshkruan Adriatikun në kohën pararomake, duke treguar shtrirjen dhe territorin e disa fiseve Ilire.
Muret e Daorsonit antik lokalizuar në Oshaniqi afër qytetit StollacBosnje dhe Hercegovinë.
Këto janë mbetjet e mureve të jashtme të Daorsonit, (2013).

Bibliografia Redakto

Shih edhe Redakto

Referimet Redakto

  1. ^ The Art treasures of Bosnia and Herzegovina by Đuro Basler, Mirza Filipović, Sulejman Balić, 1987, page 28, "Only to the south of there, in the River Neretva basin, had the influence of Hellenism taken root, principally among the Illyrian Daorsi who occupied..."
  2. ^ Grčki utjecaj na istočnoj obali Jadrana: zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog 24. do 26. rujna 1998. godine u Splitu by Nenad Cambi,ISBN 9531631549,2002,page 432,"and the 3rd century BC when some of the indigenous tribes were fully hellenized..."
  3. ^ Institute of Archaeology bulletin by University of London. Institute of Archaeology - 1978, page 21.
  4. ^ Dalmatia: research in the Roman province 1970-2001: papers in honour of J. J. Wilkes by David Davison, Vincent L. Gaffney, Emilio Marin, 2006, page 21, "completely Hellenised town."
  5. ^ http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/regional/see/IRPPSAAH/PTA%20Ljubljana/BH_22-PTA-APPROVED_web.pdf

[10]http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5282/UNESCO:

Lidhje të jashtme Redakto

Koordinatat: 43°05'00"N 17°58'00"V / 43.0833°N 17.9667°D / 43.0833; 17.9667