Dendrologjia (greqishtja e lashtë: δένδρον, dendron, "pema"; dhe greqishtja e lashtë: -λογία, -logia, shkencë ose studim) është shkenca e cila merret me studimin e bimëve të pyllit (pemë, shkurre dhe lianas), dhe në mënyrë më specifike, klasifikimet e tyre taksonomike. Nuk ka asnjë kufi të mprehtë midis taksonomisë së bimëve dhe dendrologjisë; bimët drunore jo vetëm që i përkasin shumë familjeve të ndryshme të bimëve, por këto familje mund të përbëhen nga anëtarë si të drunjtë ashtu edhe jodrunjë. Disa familje përfshijnë vetëm disa specie drunore. Dendrologjia, si një disiplinë e pylltarisë industriale, tenton të përqendrohet në identifikimin e bimëve drunore të dobishme ekonomikisht dhe marrëdhëniet e tyre taksonomike. Si një kurs akademik studimi, dendrologjia do të përfshijë të gjitha bimët drunore, vendase dhe jovendase, që ndodhen në një rajon. Një disiplinë e ndërlidhur është studimi i sylvics, i cili përqendrohet në autekologjinë e gjinive dhe specieve.

Forma e gjethes është një metodë e zakonshme që përdoret për të identifikuar pemët.

Marrëdhënia me botanikënRedakto

Dendrologjia shpesh ngatërrohet me botanikën . Sidoqoftë, botanika është studimi i të gjitha llojeve të bimëve të përgjithshme, ndërsa dendrologjia studion vetëm bimë të pyllëzuara. [1] Dendrologjia mund të konsiderohet një nënkategori e botanikës që specializohet në karakterizimin dhe identifikimin e bimëve drunore.

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ "Dendrology". Tree Identification (në anglisht). Marrë më 3 qershor 2019.