Desovё, (maqedonisht: Десово/Desovo) ёshtё fshat nё komunën e Dollnenit, Maqedoni.

Desovё
Десово
Fshat
Десово 2.jpg
Population
 • Total1,026
Demonym(s)Desovali ose Desovar
Vehicle registrationPP

HistoriaRedakto

Sipas Vasil K’nçov, në vitin 1900, Desova kishte 625 banorë shqiptar, 75 banorë rom dhe 40 banorë bullgar.[1]

Desova ishte fshati më i organizuar shqiptarë në Fushën e Prilepit. Kjo bëri që Desova të ishte cak i sulmeve të ndryshme të cilat kishin për qëllim shfarosjen e shqiptarëve nga ky vendbanim. [2] Në vitin 1912 pas pushtimit nga Mbretëria e Serbisë, banda e armatosur serbe nën udhëheqjen e Vasilije Tërbiq nga Poreçja, dogji fshatin dhe pushkatoi 111 banorë. Fshati digjet sërish më 1929, kur edhe fillon shpërngulja e parë kryesisht për në Turqi, e disa edhe për në SHBA, Australi etj, duke vazhduar kështu deri më 1968, kur fshati gati u zbraz krejtësisht nga shqiptarët. [2]

Fshati me 1948 kishte 1500 banorë shqiptarë.

Pasi që zbrazi shpopullohet gati tërësisht, në fshat do të vendosen edhe familje boshnjake nga Sanxhaku.

PopullsiaRedakto

Në regjistrimin e popullsisë të vitit 2002, regjistrohen 1,026 banorë. Sipas përkatësisë etnike, banorët e Desovës ishin:

  • Boshnjak 566
  • Shqiptarë 290
  • Maqedonas145
  • Turq 20
  • Të tjerë 5


BurimetRedakto

  1. ^ Vasil Kanchov (1900). Macedonia: Ethnography and Statistics. Sofje. Faqe. 247.
  2. ^ a b Ibrahimi, Mustafa (2005). Emigracioni shqiptarë nga Maqedonia në Çikago (në anglisht). Interlingua. ISBN 9989173001. OCLC 427545017. Burimi ka parametra të panjohur: |1= (Ndihmë!) p. 239. "Për Desovën dhe desovarët mund të shkruhet deri në vitin 1963, kur ndodhin shpërnguljet masive për në Turqi... Por nuk ia dolëm t’u kundërvihemi planeve të Rankoviqit, i cili me politikën e tij arriti të shpërngul shumë shqiptarë, e kështu e zbrazi edhe Desovën. Fshati me 1948 kishte 1500 banorë shqiptarë, e sot ka vetëm edhe 200, të tjerët jane maqedonas dhe boshnjak. Ndjenja kombëtare është zbehur dukshëm thonë ata. Me rrihapjen e shkollës shqipe, ndoshta do të jetë shpresa e fundit."; p. 241. "Herën e parë më 1912, serb Vasilije Tërbiq nga Poreçja, dogji fshatin dhe pushkatoi 111 shqiptarë nga ky fshat. Djegja e dytë ndodhi më 1929 poashtu nga serboçetniket, kur edhe fillon shpërngulja e parë kryesisht për në Turqi, e disa edhe për në SHBA, Australi etj, duke vazhduar kështu deri më 1968, kur fshati u zbraz krejtësisht nga shqiptarët. E vërteta, sado që e hidhur, është kjo: Desova e cila në të kaluarën ishte qendër e Lëvizjes shqiptare, sot gjendet buzë asimilimit dhe asgjëzimit të shqiptarëve nga ky fshat."