shkencat politike, despotizmi (greqisht: despotismós) është një formë qeverisjeje në të cilën një ent i vetëm sundon me pushtet absolut. Normalisht, ai ent është një individ, despot; por (si në një autokraci) shoqëritë që kufizojnë respektin dhe pushtetin në grupe të veçanta janë quajtur gjithashtu despotike.

Gjykata e N'Gangue M'voumbe Niambi nga libri Përshkrimi i Afrikës (1668).

Në bisedë, fjala despot zbatohet në mënyrë poshtëruese për ata që përdorin fuqinë dhe autoritetin e tyre për të shtypur popullsinë, nënshtetasit ose vartësit e tyre. Më konkretisht, termi shpesh zbatohet për një kryetar shteti ose qeverie. Në këtë kuptim, ajo është e ngjashme me konotacionet pezhorative që lidhen me termat tiran dhe diktator.

Shiko edhe

Redakto

Referimet

Redakto