Dhurata është një artikull që i jepet dikujt pa pritur pagesë ose ndonjë gjë në këmbim. Një artikull nuk është dhuratë nëse ai artikull tashmë është në pronësi të atij të cilit i është dhënë. Megjithëse dhënia e dhuratave mund të përfshijë një pritje të reciprocitetit, një dhuratë është menduar të jetë falas. Në shumë vende, akti i shkëmbimit reciprok të parave, mallrave, etj. mund të mbështesë marrëdhëniet shoqërore dhe të kontribuojë në kohezionin social. Ekonomistët e kanë përpunuar ekonominë e dhënies së dhuratave në nocionin e një ekonomie dhuratash. Në vazhdim, termi dhuratë mund t'i referohet çdo artikulli ose akti shërbimi që e bën tjetrin më të lumtur ose më pak të trishtuar, veçanërisht si një favor, duke përfshirë faljen dhe mirësinë. Dhuratat gjithashtu paraqiten para së gjithash në raste të tilla si ditëlindjet dhe festat.[1]

Referime

Redakto
  1. ^ "Gift", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-12, marrë më 2022-12-21