Ditëlindja

dita e lindjes së një personi

Ditëlindja është përvjetori i lindjes së një personi, ose figurativisht i një institucioni. Ditëlindjet e njerëzve festohen në kultura të shumta, shpesh me dhurata për ditëlindje, kartolina ditëlindjeje, një festë ditëlindjeje ose një rit kalimi.

Foto e një torte ditëlindjeje / kek i vockël me një qiri në të dhe tullumbace dhe dhurata shumëngjyrëshe në sfond.

Shumë fe festojnë lindjen e themeluesve të tyre ose figurave fetare me festa të veçanta (p.sh. Krishtlindjet, Mevlydi, Ditëlindja e Budës dhe Krishna Janmashtami).

Ekziston një dallim midis ditëlindjes dhe datëlindjes: e para, përveç 29 shkurtit, ndodh çdo vit (p.sh. 15 janar), ndërsa e dyta është data e plotë kur ka lindur një person (p.sh. 15 janar 2001).[1]

Referime

Redakto
  1. ^ "Birthday", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-15, marrë më 2022-12-21