Diol ose Glykol janë komponime kimike me dy grupe hidroksile ( OH ) të lidhura në atometC[1].

Etilen Glykoli - shembull për Diolët

Vetit Redakto

Është substancë e tejdukshme , helmuese , me shije të ëmbël , me H2O përzihet në çdo raport , vlon në temperaturë 197 °C.

Reaksionet Redakto

 
Struktura e Glykolit
Glikoli përfitohet me oksidimin e etenit në tretësirën bazike të permanganatit të kaliumit:
     KMnO4    CH2 - CH2

CH2=CH2 ------► I I

 eten  Na2CO3   OH  OH

Fitimi Redakto

Përdorimi: Glikoli ka perdorim teknik,per prodhmin e masave plastike poliestere,si trete i llaqeve,i dyllit dhe me se shumti si antifriz per motoret e automobilave,avioneve etj. Redakto

Referimet Redakto

Shih edhe Redakto


  Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.